Анкара осъди решението на гръцките власти да не екстрадират заподозрените за връзки с ФЕТО турски военни

Анкара осъди решението на гръцките власти да не екстрадират заподозрените за връзки с ФЕТО турски военни
Източник: bTV News
A A+ A++ A

Турското външно министрество протестира срещу решението на гръцките власти, отказващи да предадат на Анкара избягалите турски военнослужещи, заподозрени в причастност към опита за преврат на 15 юли, съобщиха световните агенции, като се позовават на съобщение на министерството. Гръцкият Върховен касационен съд се произнесе днес срещу екстрадиция на осем турски военнослужещи, обвинявани от Анкара, че са замесени в опита за преврат, пише 24 часа. 

Ние протестираме срещу това решение, което пречи тези лица, взели ативна роля в опита за преврат, при който загинаха 248 наши граждани, а 2193 - бяха ранени, и застрашили живота на нашия президент, да застанат пред независимото турско правосъдие, се казва в текста, цитиран от в."Миллиет". С това решение на гръцките власти, които досега създават пречки за това членове на терористични организации, взели на прицел Турция, начело с ДХКП-С /Революционната партия и фронт за народно освобождение/ и ПКК /Кюрдската работническа партия/ да отговарят пред правосъдието, още веднъж се видя, че Гърция, съюзническа и съседна страна, избягва да изпълни минималните изисквания в борбата срещу тероризма и престъпността, се посочва в текста.

Тази позиция на гръцкото правосъдие, в нарушение на нормите и принципите на международното право, открива път към това виновниците да не бъдат наказани и към нарушаване на правата на пострадалите. Турското външно министерство изразява съжаление, че с това свое решение Гърция защитава превратаджии. Турското външно министерство заявява, че Турция ще продължи усилията си, за да осигури екстрадиция и съдебно преследване на осемте военнослужещи, като използва всички правни пътища. В текста се посочва, че Анкара ще направи подробна преценка на отражението на това решение, което тя разглежда като политически мотивирано, върху двустранните отношения, сътрудничеството в борбата срещу тероризма и съвместната работа по други двустранни и регионални въпроси. Съдиите от гръцкия Върховен касационен съд се съобразиха с доводите на прокуратурата, която се произнесе преди десет дни срещу екстрадиция на военнослужещите, подчертавайки липсата на гаранции от страна на Турция за справедлив процес, според съдебен източник, цитиран от АФП.

Съдът нареди освобождаване на военнослужещите, които са в предварителен арест в Гърция, след като на 16 юли се приземиха с военен хеликоптер на летище в гр. Александруполис, часове след опита за преврат в Турция. Те поискаха тогава политическо убежище, като заявиха, че се страхуват за живота си в Турция. Вестник "Хюриет" цитира Зеки Арътюрк от Истанбулската адвокатска колегия, който е посочил пред вестника, че решението на гръцкия Върховен касационен съд е окончателно от правна гледна точка, но той е пояснил, че гръцкото министерство на правосъдието ще има последната дума по въпроса.

#Анкара #ПКК #Гърция #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"