Рахой: Победата на Льо Пен ще бъде краят за Европа

Рахой: Победата на Льо Пен ще бъде краят за Европа
Източник: Комсомольская правда
A A+ A++ A

Евентуална победа на кандидатката на крайната десница Марин льо Пен на президентските избори във Франция или на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" би била равнозначна на катастрофа, заяви испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от Франс прес и ТАСС, пише 24 часа.

"Дори не искам да мисля за това. Това би било катастрофа, би означавало чисто и просто разпадането на Европа", заяви Рахой пред радио "Онда серо". "Госпожа Льо Пен обяви референдум за излизане от Европа, тя иска просто да напусне Европа, като че ли тя е източникът на всички нещастия. Бих искал тя да посети останалата част на света", добави испански премиер консерватор, който подкрепя европейската идея. "Това няма да се случи. Убеден съм, че нещата ще минат добре", добави той.

Според Рахой се очаква във Франция да спечели кандидатът на консервативната партия "Републиканците" Франсоа Фийон, защото в момента социалистите в страната не са силни. "От жизнено значение за бъдещето на Европа е изборите във Франция и Германия да минат добре", подчерта испанският премиер. Той определи популизма като "евтина демагогия, лъжи и обещания да се решат всички проблеми, макар че да се управлява е трудно". "Либералните, народните и социалдемократическите партии създадоха Европа, която продължава да е най-добрият регион", добави Рахой. Според него появилата се в последно време тенденция да се говори зле за Европа е "популизъм, който не води до нищо освен до бедност". Първият кръг на президентските избори във Франция е на 23 април.

Проучванията показват, че Марин льо Пен може да стигне до втория кръг, насрочен за 6 май. В Германия консервативната канцлерка Ангела Меркел ще се опита да спечели четвърти мандат на парламентарните избори на 24 септември. Антиимигрантската и антиислямска партия "Алтернатива за Германия" може да спечели парламентарни места за първи път в германската история след падането на нацизма. В събота Марин льо Пен заяви на конгрес на крайнодесни и популистки партии в Германия, че избирателите в Европа ще отхвърлят по думите й "тирания" на Европейския съюз.


#Марин Льо Пен #Франция #Германия #Мариано Рахой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »