Патриарх Неофит към френския посланик у нас: Тероризмът радикализира и противопоставя християни и мюсюлмани

Патриарх Неофит към френския посланик у нас: Тероризмът радикализира и противопоставя християни и мюсюлмани
Източник: OFFNews.bg
A A+ A++ A

„Страдахме заедно с френския народ, когато френски граждани станаха жертви на тероризма. Изказахме своите съболезнования и се молехме Бог да укрепи и утеши пострадалите и загубилите своите близки, както и това зло да не се повтаря", казал Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Негово Превъзходителство посланика на Франция в България Ерик Льобел при срещата между двамата в четвъртък, съобщават от Св. Синод, пише 24 часа.

В хода на разговора е подчертано, че тероризмът прави всичко възможно, за да радикализира хората и да противопостави християни и мюсюлмани, но че в България хората от различните вероизповедания живеят в мир. В отговор на интереса, който посланик Льобел проявил по отношение мястото и ролята на БПЦ в българското общество патриарх Неофит запознал своя гост с историческото значение и съвременното положение на православната ни Църква в България, като подчертал доброто отношение от страна на държавата и взаимно полезното взаимодействие между духовната и светската власт в различни области, като поддръжката на храмовете и манастирите – културни паметници, различни социални и благотворителни инициативи, официални чествания и др.

„С Божия помощ се стараем да служим за благото на своя народ и Църквата да изпълнява своята мисия в обществото – да бъде стожер на нравствеността и непреходните духовни ценности", казал патриарх Неофит. Негово Превъзходителство посланика Льобел поздрави патриарх Неофит с издигнатата номинация на Българската православна църква за Нобелова награда за мир и изрази своята подкрепа на тази номинация в отговор на което Негово Светейшество каза: „Скъпо за нас е това внимание към БПЦ. Нейния повиг в защита на българските евреи е отекнал в сърцата на българите и е бил вдъхновяващ за нашия народ и управниците ни. БПЦ, в лицето на своите архиереи, не се е побояла да се противопостави на волята на Хитлер и със своето решение да спре гоненията срещу нашите сънародници от еврейски произход” – каза патриарх Неофит.

„Ще бъдем радостни, ако се стигне до това отличие – допълни той – но знак за признателност е и самата номинация. Възприемаме я като израз на благодарност и внимание от страна на потомците на спасените български евреи и еврейския народ.” По време на срещата с патриарх Ниофит, която се състоя в Синодната палата, Негово превъзходителство посланик Льобел, бе придружен от г-н Клод Жирар, първи секретар и политически съветник на посолството.


#Неофит #тероризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »