Шведски журналисти го отнасят пред съда за трафик на мигранти

Шведски журналисти го отнасят пред съда за трафик на мигранти
Източник: Марица
A A+ A++ A

Трима журналисти от шведския телевизионен канал SVT рискуват да прекарат няколко месеца в затвора за незаконно вкарване в Швеция на непълнолетен бежанец, с когото се запознали по време на снимки на документалния филм „Родина”, съобщиха от SVT, пише 24 часа.

Делото срещу тримата започна днес в Малмьо. По време на снимките журналистът Фредрик Еневал разказва в кадър как през пролетта на 2014 година снимачният екип е помогнал на 15-годишното момче от Сирия да се придвижи от Гърция към Швеция. Тримата журналисти и младият сириец влезли в Швеция с автомобил. Еневал каза пред шведската информационна агенция ТТ, че се е почувствал длъжен да помогне, защото младежът смятал да се скрие в каросерията на камион, за да стигне до Западна Европа, което е застрашавало живота му.

Според журналиста, обстоятелствата са накарали него и колегите му да преминат извън рамките на журналистическата работа и да реагират чисто човешки. Адвокатът на подсъдимите се надява, че подзащитните му няма да лежат в затвора, а съдът няма да квалифицира постъпката им като престъпна. Междувременно сирийският младеж Абеда вече е навършил 17 години, живее и учи в Швеция и при него са дошли и останалите членове на семейството му.


#бежанец #Малмьо #Адвокатът #Швеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"