Москов: Дълговете на държавните болници да си се плащат от държавата

Москов: Дълговете на държавните болници да си се плащат от държавата
Източник: България 24
A A+ A++ A

Дълговете на държавните болници у нас трябва да бъдат изплатени от държавата. Те са в размер на 400 млн. лв. и могат да бъдат погасени в рамките на мандата на следващия здравен министър, подчерта настоящият министър в оставка Петър Москов днес, след като даде отчет пред медиите за свършеното от него през годините, предаде Дарик.

От думите му стана ясно, че най-много се гордее с факта, че е успял да наложи ефективни механизми за контрол в системата. Сред основните си грешки Москов посочи невъзможността да осигури политическо мнозинство, което да подкрепи идеите му за реформи в системата. В заключение министърът изтъкна, че основната му цел на този пост е била да върне държавността в сектора чрез налагане на правила. 

Недовършената реформа в ТЕЛК-овете и неосигуреното политическо мнозинство зад идеите на Москов бяха отчетени от самия него като основни грешки в управлението. Министърът в оставка си призна също така, че не е успял да промени остойностяването на лекарския труд, така че той да се заплаща на база качество, а не на база количество.

"Да приемем, че 80% от разхода трябва да отидат за заплати, но тези разходи не бива и не могат да бъдат свързани с количество приети пациенти, Това не е екарисаж, не е и шивашка фирма", заяви той.

Като постижения министърът отчете въвеждането на пръстовата идентификация, която по думите му постигнала "изумителен" резултат, електронните процедури по договаряне на лекарства, увеличаването на възнагражденията на работещите в спешната помощ, както и въвеждането на национална здравна карта, която да определи нуждата от болници по места.

"Задълженията на държавните болници с над 51% държавно участие към момента са 411 млн. лева и 150 млн. от тях са в просрочие. Трябва да отидем към следващо политическо решение и това е решение, зад което този екип на министерството, стои. И политическото решение е изплащане на задълженията на държавните болници от собственика. В случая на държавните болници, говорим за държавата", категоричен беше той.  

В заключение министърът в оставка каза, че няма да дава оценки на хората, които предстои да наследят неговия пост.

"Няма да си позволя да давам оценка на който и да било, включително и на наследника ми на този пост. Назначенията в служебния кабинет са такива каквито са, за нас остава да се научим да печелим избори", каза още Москов.

#Петър Москов #ТЕЛК #болници #решение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"