Хиляди жалби от Турция блокираха Европейският съд за правата на човека

Хиляди жалби от Турция блокираха Европейският съд за правата на човека
Източник: bTV
A A+ A++ A

Хиляди жалби са внесени в Европейския съд за правата на човека за злоупотреби в Турция след опита за преврат през лятото на миналата година, каза пред ДПА съдия от съда в Страсбург, предаде БНТ.

Международният съдия в ЕСПЧ Г-жа Ъшъл Каракаш заяви, че броят на жалбите може да заплаши да блокира работата на съда, ако турският Конституционен не се занимае със случаите съобразно общовалидните закони за човешките права.

"Надяваме се, че те ще отсъдят по въпроса съгласно нашата съдебна практика, но ако това не стане, ЕСПЧ ще трябва да се заеме, дори и това да е огромна работа за нас," каза Каракаш.

След опита за преврат на 15 юли в съда в Страсбург са били внесени около 5000 жалби, казва съдийката, като прогнозира, че е възможно да изникнат още хиляди нови случаи.

През ноември Европейският съд за правата на човека отхвърли жалба на турска съдийка във връзка със задържането й в предварителен арест с мотив, че не са изчерпани всички вътрешни съдебни пътища, напомня ДПА.

Каракаш каза, че съдът в Страсбург продължава да се надява, че Конституционният съд на Турция ще вземе безпристрастни и независими решения по тези случаи, но добави, че това трябва да стане през следващите месеци.

#Европейския съд #Страсбург #ЕСПЧ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »