ЕК допринася за разговорите с Малта за управление на миграцията по Средиземноморския маршрут

ЕК допринася за разговорите с Малта за управление на миграцията по Средиземноморския маршрут
pixabay.com
A A+ A++ A

Днес, преди срещата на държавните и правителствените ръководители в Малта на 3 февруари 2017 г., Европейската комисия изложи своята позиция в дискусията за по-успешно управление на миграцията и спасяване на човешки животи по централносредиземноморския маршрут, предаде пресслужбата на Европейската комисия, пише агенция Фокус.

Комисията огласи редица допълнителни мерки за укрепване на работата на ЕС по този маршрут, по-специално с Либия и страните около нея. Действията са насочени към борба срещу мрежите за контрабанда и трафик на хора, по-ефективно управление на миграционните потоци, спасяване на човешки животи в морето и подобряване на условията на живот на мигрантите и бежанците в Либия и в съседните ѝ страни.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: Все още прекалено много хора загиват в Средиземно море. Въведохме мерки за справяне със ситуацията, но трябва да направим повече. Днес представяме възможни краткосрочни и средносрочни действия за овладяване на потоците към и от Северна Африка. Най-важното е да бъде осигурена стабилност в Либия и региона като цяло. Като продължаваме да подкрепяме този процес, можем да предприемем допълнителни действия за подобряване на ситуацията, за спасяване на човешки живот и за прекратяване на контрабандата и трафика на хора — всичко това ще окаже въздействие и върху миграционните потоци към Европа.
От 2015 г. насам размерът на ресурсите за операции на ЕС в открито море се е утроил, което е довело до спасяването на над 400 000 души в Средиземно море.

Въпреки това увеличението на миграцията по маршрута през Централното Средиземноморие, по който през 2016 г. в ЕС са пристигнали повече от 181 000 мигранти и бежанци, доведе до рекордни нива на загуба на човешки живот в морето. За да помогнат да се предотврати продължаването на тази човешка трагедия през 2017 г., Комисията и върховният представител набелязват краткосрочни оперативни действия, които да бъдат предприети в сътрудничество с държавите членки по отношение на маршрута през Централното Средиземноморие. С предложените действия, които са част от цялостна стратегия, се взема под внимание по-широкият регионален контекст (по-специално южната граница на Либия, както и Тунис, Египет и Алжир), като същевременно се поставя силен акцент върху Либия, която е отправната точка за 90 % от лицата, желаещи да пътуват до Европа.

#миграция #Малта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"