Тръмп: Предстои голям ден за националната сигурност в САЩ

Тръмп: Предстои голям ден за националната сигурност в САЩ
Източник: www.pan.bg
A A+ A++ A

Новият президент на САЩ, се очаква да подпише няколко изпълнителни заповеди, свързани с имиграцията и сигурността на границите през следващите няколко дни, предаде Би Би Си. Те биха могли да включват „екстремни проучвания“ на хора, идващи от седем, предимно мюсюлмански страни в Близкия Изток и Африка, пише 24 часа.

Това ще ограничи достъпа на бежанците. Тръмп написал в Туитър: „Голям ден предстои за националната сигурност утре. Наред с много други неща, ние ще изградим стената!“. По време на предизборната си кампания, Тръмп каза, че Мексико ще плати за стената, която той, каза че ще струва около 8 млрд. долара. Оттогава, каза че САЩ ще възстановят разходите на съседа си на по-късна дата, но президентът на Мексико и висшите служители, са казали, че няма да плащат за стената.

Ще има и мерки, които принуждават така наречените светилищни градове (sanctuary cities), в САЩ, да си сътрудничат с органите за депортирате на нелегални емигранти. Тези градове са места, на които не се арестуват или задържат имигранти, живеещи в страната нелегално. По-късно, тази седмица, се очаква Тръмп да обяви ограничения на имиграцията от седем африкански и близкоизточни страни, включително Сирия, Йемен и Ирак. Също ,е вероятно да спре достъпът до страната,за някои бежанци.

Дейвид Уилис, който е към Би Би Си във Вашингтон, казва че имиграционните и хуманните организации, вероятно ще са възмутени от бъдещите мерки. Президентът на САЩ, също използвал Туитър, за да изрази загрижеността си, за нивото на насилие в Чикаго. Той заплашва с федералните власти, ако градът не се справи с „ужасната касапница“.Местни медии, казват че повече от 40 души са били убити и 228 застреляни през 2017. Чикагската полиция заявява, че са „повече от готови да работят“ с федералните агенции и „да увеличат рейтинга на федералната прокуратура за престъпления с огнестрелни оръжия“ в града.

Междувременно, холандското правителство, е заявило, че ще създаде международен фонд за противодействие на последиците от забраната на Тръмп, за финансиране от САЩ за аборти в развиващите се страни. Холандската министърка, Лилия Плоумън, заяви че оттеглянето на финансиране няма да доведе до по-малко аборти, а ще увеличи опасните практики, свързани с аборта, които ще доведат и до повече смъртни случаи при майките.


#САЩ #Близкия изток #Африка #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"