Депутат от ГЕРБ: Ние платихме сметките на БСП за "Белене"

Депутат от ГЕРБ: Ние платихме сметките на БСП за "Белене"
Източник: Проватон
A A+ A++ A

Спекулациите на БСП относно състоянието на българската енергетика целят да дестабилизират системата, в която благодарение на последователната политика на воденото от Бойко Борисов правителство се отчитат много положителни тенденции. Това коментира варненският народен представител от ПП ГЕРБ Павел Христов, който е и член на комисията за наблюдение на КЕВР в 43-то Народно събрание, пише Труд.

„Опитите да се постави под съмнение политиката на ГЕРБ в енергийния сектор на практика подкопават авторитета на страната ни като участник в процеса по енергийна диверсификация в района на Югоизточна Европа.

Концепцията за газоразпределителен център в България, който да бъде изграден именно край Варна, беше разработена съвместно с Европейската комисия. Чрез хъб „Балкан” ще се развие регионалният пазар на природен газ. Изграден бе първият интерконектор – с Румъния, а работата по интерконектора Гърция – България, който е основна част от Южния газов коридор, се ускори, така че по план междусистемната връзка трябва да бъде въведена в експлоатация през 2019 г.”, изтъкна Павел Христов.

Той припомни, че меморандум за изграждане на газова връзка със западните ни съседи беше подписан и със Сърбия. Народният представител постави акцент и върху проекта „Белене”. „Управлението на ГЕРБ трябваше да плати сметката за оборудването, което БСП поръча, без да има договор. Благодарение на успешните преговори с руската страна кабинетът на Бойко Борисов спести на българските данъкоплатци 90 млн. лв. от дневни лихви, които се трупаха по делото”, уточни Христов.

Той посочи още, че има финансово стабилизиране на българската енергетика. „Към 31 декември 2014 г. общият размер на паричните наличности на дружествата от БЕХ АД беше 404 млн. лв., а година по-късно – 833 млн. лв. Данните към края на изминалата 2016 г. сочат, че средствата са над 1 млрд. лв., каза още депутатът.

#БСП #Бойко Борисов #Павел Христов #Балкан #Белене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »