Днес е Международният ден на доброволното кръводаряване!

Днес е Международният ден на доброволното кръводаряване!
С подкрепата на Световната здравна организация стремежът е този ден да обърне внимание на нуждата и важността от редовно, доброволно кръводаряване. Снимка: Червеният кръст
A A+ A++ A

Световният ден на доброволното кръводаряване се чества на 14 юни – рождения ден на Карл Ландщайнер, откривателя на системата от кръвни групи „АВО“.

Инициатори са Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец и Международното дружество за кръвопреливане, а денят се чества от 2004 година насам, съобщиха от Българска организация за доброволно кръводаряване.

Всеки ден, всяка секунда някъде по света някой се нуждае от кръвопреливане, за да живее!

Със Световния ден на доброволното кръводаряване светът отбелязва даряването на кръв от доброволни, неплатени кръводарители, които ежедневно спасяват живота на нуждаещите се.

С подкрепата на Световната здравна организация стремежът е този ден да обърне внимание на нуждата и важността от редовно, доброволно кръводаряване.

Всяка година милиони хора запазват живота си благодарение на преливането на кръв или отделни кръвни продукти – пострадали при катастрофи, бедствия и аварии; новородени и техните майки; пациенти, на които са им необходими медицински процедури и хирургически интервенции; хронично болни, чийто живот може да бъде поддържан само посредством редовно кръвопреливане.

Днес 62 държави задоволяват над 99.9% от нуждите си от кръв посредством доброволното безвъзмездно кръводаряване.

За съжаление в България този процент все още е по-малко от 25%. Останалото необходимо количество кръв се събира чрез платени донори и донори от семействата на нуждаещите се.

Целта, която си е поставила Световната здравна организация, е до 2020 година всички държави да успяват да набавят нужната им кръв изцяло от доброволно и безвъзмездно кръводаряване, което единодушно е признато за най-безопасно както за получаващия, така и за даряващия кръвта.

За официален домакин на Световния ден на доброволното кръводаряване 2012 е определен град Сеул, Република Корея, под мотото „Всеки кръводарител е герой“, което цели да напомни на всеки, че да станеш герой, не е трудно – достатъчно е да дариш кръв.

Българска организация за доброволно кръводаряване присъединява и България към честването на Световния ден на доброволното кръводаряване и отново насочва вниманието към нуждата от безопасна кръв и кръвни продукти, събрани посредством доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Бихме искали да изразим дълбоката си признателност към всеки един герой, който дарява кръв, като кажем едно голямо „БЛАГОДАРЯ“, и да призовем всички настоящи и потенциални дарители да даряват кръв редовно, доброволно и безвъзмездно!

По повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, който тази година се отбелязва под мотото „Бъди герой – дари кръв!“, Министерството на здравеопазването, Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и Българският Червен кръст (БЧК) организират пресконференция за състоянието на безвъзмездното кръводаряване в България и за награждаване на десет дългогодишни доброволни кръводарители от цялата страна и две организации, съобщиха от Българския Червен кръст (БЧК).

Пресконференцията ще се проведе на 14 юни, четвъртък, от 11.30 часа, в НЦТХ (ул. „Братя Миладинови“ 112).

В нея ще участват Десислава Димитрова, зам.-министър на здравеопазването; доц. Андрей Андреев, директор на НЦТХ, д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на БЧК.

#кръводаряване #Световната здравна организация #кръводарители #кръв

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »