Москва: Китайските ракети край Хейлунцзян не са заплаха за Русия

Москва: Китайските ракети край Хейлунцзян не са заплаха за Русия
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

Вестник "Ведомости" коментира на първата си страница новината, че Китай е разположил стратегически ракети край границата с Русия, предаде БТА. Появата на китайски ракети с по 10-12 ядрени бойни глави и обсег 14 000 километра обаче не тревожи Кремъл, пише руският ежедневник, като се позовава на Дмитрий Песков, говорителя на президента Владимир Путин, пише 24 часа.

Няколко чуждестранни издания съобщиха, че Китай е разположил край руската граница междуконтинентални балистични ракети от новия модел "Дунфън-41", посочва "Росийская газета", цитиран от Би Би Си. Твърди се, че бригада от китайската Народноосвободителна армия, въоръжена с такива оръжия, е базирана в североизточната провинция Хейлунцзян, граничеща с Русия. Нещо повече, според медиите в интернет са качени снимки на стратегически ядрени комплекси, произведени в Хейлунцзян. Не бива да забравяме, че КНР е стратегически партньор на Русия, а между партньори не е прието да се дрънкат оръжия. Затова политиците и експертите у нас са на единно мнение, че китайските ядрени комплекси явно не са насочени срещу Руската федерация.

"Ако информацията отговаря на истината, то (. . .) не възприемаме военното строителство в Китай като заплаха за страната ни", заяви пред журналисти президентският прессекретар Дмитрий Песков. Той отправи сигнал, че и Русия, и Китай ценят специалните отношения между двете държави - както в политически, така и в търговско-икономически план. Военният експерт Константин Сивков е убеден, че ако Китай държеше да "сплаши" Русия, обратното, би монтирал свои ракети по-далеч от руските граници.

Какъв е всъщност смисълът да разполага ядрени пускови комплекси там, където лесно могат да ги достигнат нашите оперативно-тактически ракетни комплекси? Като "Искандер", например. А изстреляните ракети можем да свалим със средства за противовъздушна и противоракетна отбрана, разсъждава той. Според Сивков с разполагането на "Дунфън-41" във въпросния район Китай реагира на заплахите на Доналд Тръмп срещу него. По данни на някои аналитици китайските ракети ще може да стигнат САЩ най-много до половин час, ако летят през Северния полюс, а по трасето над Тихия океан - още по-бързо, отбелязва "Росийская газета". "Тази демонстрация на китайския ядрен и военен потенциал е адресирана към вътрешната аудитория и към САЩ", заявява пред "Ведомости" политологът Владимир Дворкин. По думите му Москва няма намерение да се кара с Пекин по второстепенни въпроси.

"При сегашното съотношение на силите и с оглед партньорските връзки между Москва и Пекин китайските ракети не заплашват Русия. Проблеми може да има по-късно", коментира наблюдателят Александър Коновалов. Русия няма сключен с Китай договор за стратегическите нападателни оръжия, аналогичен на руско-американския СТАРТ-3, нито контролни механизми. При рязко увеличаване на китайските ядрени сили за Москва няма да е лесно своевременно да го открие и да реагира, пояснява той. Агенция Росбалт помества мнението на руския политик Дмитрий Гудков, разкритикувал във Фейсбук реакцията на руските власти след разполагането на китайски ракети край общата граница. "Значи се страхуваме от НАТО на противоположната граница, макар никога да не сме воювали с пакта. А от Китай, докарал балистични ракети край Далечния изток - хич", резюмира Гудков.

"Какво е това - глупост или измяна?", се пита той. Политикът споделя мнението, че китайските оръжейни системи край руската граница не са подходящи за война с Русия. Но същевременно пита: "Със сигурност ли искаме затруднения със САЩ заради Китай? А какво ще получим в замяна - разрешение да му доставяме за своя сметка безплатни горива (. . .)?". За "Дунфън-41", разположени в провинция Хейлунцзян, голяма част от територията на Русия ще попадне в т. нар. мъртва зона от близо 2000 км, която не може да бъде поразена с междуконтинентални балистични ракети, уточнява "Независимая газета".

След като Китай има обща граница с Русия, междуконтиненталните балистични ракети просто са прекалено далекобойно оръжие за бойни действия срещу Федерацията. Тук са необходими ракети със среден и малък обсег - от 500 до 5500 км, също като тези, които Съветският съюз и САЩ премахнаха според Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. Този договор не обхваща никоя друга страна, включително Китай, отбелязва "Независимая газета".

#Русия #Китай #Кремъл #КНР #Дмитрий Песков #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »