Предвиждат нови регулации за движение на дроновете

Предвиждат нови регулации за движение на дроновете
Източник: www.chudesa.net
A A+ A++ A

Покрай нашумялата през последните няколко години мания за използване на дронове и за развлекателна, и за работна цел, се повдигна и въпросът за налагане на регулации за тяхното движение. Какви ще са новите законни ограничения?

Манията по дроновете вече е факт и у нас. Все повече хора ги изполват, за да заснемат различни свои изживявания. Предимствата на дрона са в разнообразието на кадрите, които заснема, предаде БНТ.

С нарастването на бизнеса с безпилотните летателни апарати, обаче, се увеличават и притесненията за целите, с които те могат да бъдат използвани. Експерти по сигурността изразиха притеснения, че дроновете могат да бъдат използвани и за терористични атаки. Такъв тип инциденти с безпилотните летателни апарати бяха регистрирани в Турция, Италия, Великобритания, Франция и Германия. Други случаи отбелязват и злоупотреби с личното пространство на индивидуални лица.

Регулациите на безпилотните летателни апарати ще бъдат разделени на три категории. Клас свободен, клас специфичен и клас сертифициран. Първите два класа включват апарати до 25 кг., а сертифицираните са до 150 кг. Клас свободен се дели на две подкатегории. В едната дронове до 250 гр., които се движат в зоната на видимост, няма да имат нужда от регистрация. В другата, дроновете, които се използват за свободно летене, но са извън зоната на видимост, ще трябва да бъдат регистрирани.

Специфичната категория предвижда, че дронът може да лети извън зоната на видимостта, което изисква разрешение от оторизираните власти за това. При сертифицираната група засега е известно, че дроновете ще трябва да преминат през същите степени на сертификация, през които минават всички останали летателни апарати.

#дронове #работна #регулации #експерти #атаки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"