Николай Цонев невинен и по второто дело

Николай Цонев невинен и по второто дело
На 1 юни ВКС присъди окончателно „невинен“ по т. нар. „военно дело“ срещу бившия военен министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По-малко от две седмици след като бе окончателно оневинен по първото дело, Върховният касационен съд призна окончателно за невинен Николай Цонев по още едно дело - това за „Терем“.

Решението на съда, публикувано на сайта му, бе очаквано и заради това, че на заседанието пред върховните магистрати прокурорът от Върховната касационна прокуратура не поддържаше протеста на по-долната инстанция на обвинението, предаде БГНЕС.

Тогава той посочи, че Николай Цонев „не е осъществил формата на изпълнителното деяние „разпореждане“ и няма вредни последици за държавата“, и предложи оправдателната присъда на Софийския апелативен съд от януари тази година да влезе в сила.

Делото за „Терем“ на първата съдебна инстанция пък продължи само две съдебни заседания.

Прокуратурата го беше обвинила за това, че на 25 юни 2009 година като министър на отбраната – едноличен собственик на капитала на дружеството „Терем“, Цонев се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

Според обвинението той е бил нарушил нормите, като е увеличил капитала на „Терем“ с над 38 милиона лева.

По този начин той е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в „Терем“, вместо да се изплатят като дивидент за държавата. Дивидентът, който според прокуратурата не е изплатен на държавата, бил 19 милиона лева.

На 1 юни Николай Цонев окончателно беше оправдаван по едно от делата срещу него. Тогава ВКС присъди окончателно „невинен“ по т.нар. „военно дело“ срещу бившия военен министър.

Срещу Цонев се водеха общо три дела в цивилен и едно във военен съд. По всички дела, които се водят до момента срещу него, присъдата е една и съща - „невинен“. Той беше оправдан на една инстанция и по делото, заведено, че е ощетил държавата с 8 млн. лв. за неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари.

Все още не е завършено на първа инстанция другото дело срещу него – това за подкуп, по което е подсъдим заедно със съдия Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

#ВКС #Николай Цонев #дело #просъда #невинен #Върховен касационен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"