След масивен инфаркт почина Виктор Карабашев - най-младият вицепремиер в историята ни

След масивен инфаркт почина Виктор Карабашев - най-младият вицепремиер в историята ни
Източник: 24 Часа
A A+ A++ A

Икономистът отишъл да кара ски на Боровец и получил инфаркт на пистата. Карабашев бе най-младият вицепремиер в историята на България - заема поста в кабинета на Любен Беров през 1992 година, когато е едва 32-годишен, пише 24 часа.

Роден е на 4 юли 1960 година в София. Завършил е немската гимназия и външна търговия в Икономическия университет в Будапеща. Бе депутат в 36-тото Народно събрание от СДС, но по-късно е изключен от партията. Съавтор е на първия приватизационен закон в България. През последните години управлява инвестиционни дружества. Една от последните истории, разказана за Карабашев, е от журналиста Пенчо Ковачев.

"Карабашев няма да се върне в политиката" е заглавието на материала, в който се разказва за някогашния 32-годишен вицепремиер и министър на търговията. Преди повече от 6 години Карабашев ръководи две фирми - "Булленд Инвестмънт" и "Сентинел Асет Мениджмънт" АД. Пенчо Ковачев напомня, че Валентин Карабашев е един от авторите на Закона за приватизацията, а след излизането от политиката основава фонд "Златен лев" за участие в масовата приватизация. Фондът купува 50 предприятия, сред които "Пиринско пиво", което по-късно бе продадено на "Карлсберг".  В политиката го кани проф.

Любен Беров, който става министър-председател в мандата на ДПС. Карабашев е вицепремиер само една година, т.к. мнозинството в парламента не подкпрепя приватизацията. Валентин Карабашев беше женен за красивата азербайджанка Лейла

 

#Боровец #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"