Полша няма да подкрепи Туск за втори мандат в Евросъвета

Полша няма да подкрепи Туск за втори мандат в Евросъвета
Източник: Front.bg
A A+ A++ A

Лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински обяви окончателно, че Варшава няма да подкрепи кандидатурата на Доналд Туск на следващите избори за председател на Европейския съвет, предаде ТАСС. Качински направи това изявление в публикувано днес интервю за "Радио Вроцлав", предаде БНТ.

"Винаги сме били за това да се подкрепят поляците, но когато някой, който заема висок пост в Европейския съюз, защитава крайно вредни за Полша решения (напомням за онзи половин милион евро за всеки неприет бежанец), не можем да подкрепим такъв човек", заяви той. В такъв случай полското гражданство не променя нищо, подчерта Качински. "Бих предпочел на този пост да има човек от друга националност, който не поддържа подобни предложения и не вреди на собствената си страна", отбеляза той.

"Това е окончателното ми решение. Смятам, че в подобна ситуация не може да подкрепим Туск, още повече че има и други причини за подобна позиция", добави Качински. Той напомни, че бившият полски премиер Туск, който в момента е председател на Европейския съвет, може да бъде изправен пред полския съд. Качински вече е споменавал за подобна възможност във връзка с действията на Туск след катастрофата с полския президентски самолет край град Смоленск на 10 април 2010 г., припомня ТАСС.

По-рано "Право и справедливост" обявяваше, че ще подкрепи кандидатурата на бившия полски премиер на следващите избори, но по-късно обяви, че е променила решението си. Полският глас обаче не е решаващ на изборите за нов председател на Европейския съвет, отбелязва ТАСС.

Туск беше избран за председател на Европейския съвет през август 2014 г. и може да заема тази длъжност максимум два мандата. Сегашният му мандат изтича през май тази година. Предстои страните от ЕС да изберат нов председател на Европейския съвет.

#Доналд Туск #ЕС #Варшава #Ярослав Качински

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"