Съдбата изправи Полша и Русия във взривоопасен сблъсък, който не е само футболен

Съдбата изправи Полша и Русия във взривоопасен сблъсък, който не е само футболен
Напрежението избухна по улиците на Варшава преди прекия двубой между Полша и Русия в Група А. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

По волята на съдбата историческите съперници Полша и Русия се паднаха в една и съща група на Евро 2012 – Група А, и жребият отреди Русия да изиграе всичките си мачове от груповата фаза на стадионите във Варшава и Вроцлав, вместо на някои от четирите стадиона на другия домакин – Украйна.

Пристигането на руския отбор и неговите привърженици стана причина за няколко спорни ситуации, предизвикани от историческите претенции на двете страни една към друга, предаде БГНЕС.

Резултатите от жребия за европейското, който се състоя на 2 декември 2011 г. в Киев, предизвикаха противоречиви емоции у руските запалянковци: скриваната с труд радост от изтеглените съперници и досадата от факта, че мачовете ще се състоят на територията на Полша, а не на Украйна.

За пътуването до Киев или Донецк не са необходими визи, а и мнозинството от местното население говори руски и се отнася доброжелателно към своите съседи.

Полша в съзнанието на руснаците, както и Русия в очите на поляците, обаче изглежда исторически неприятел. Освен това е необходима виза за желаещите да посетят Полша.

Със сигурност и Полша не е доволна от жребия, тъй като пристигането на „Сборная“ и запалянковците може да й създаде допълнителни главоболия. По тази причина от самото начало полските власти започнаха да се готвят за наплива на „опасните“ според тях любители на футбола.

Колкото по-близо бе началото на Евро 2012, толкова повече спорни проблеми възникваха между двете страни.

Първият повод за изостряне на ситуацията се превърна хотел „Бристол“, в който руският отбор е настанен по време на шампионата.

На 23 май министърът на спорта на Полша се обърна към Руския футболен съюз с молба да се смени 5-звездният хотел, който се намира на пъпа на Варшава, до президентския дворец, и около който често се организират различни демонстрации.

Например на 10 юни пред него се проведе традиционния опозиционен митинг в памет на жертвите на самолетната катастрофа край Смоленск от 10 април 2010 г., при която загина цялото висше полско ръководство начело с президента Лех Качински.

Властите в Полша се опасяваха, че полските граждани, част от които са убедени, че катастрофата е организирана от службите за сигурност на Русия, ще насочат гнева си към футболистите.

Руският футболен съюз отхвърли предложението на полската страна. Уж „спортът е извън политиката“, освен това организаторите на подобен голям форум като Европейското първенство по футбол са задължени да осигурят безопасността на всички участници.

На 3 юни, когато „Сборная“ се настани в „Бристол“, край хотела се състоя импровизиран мини митинг на привърженици на загиналия президент, които протестираха срещу идването на руснаците.

Полските власти бяха особено разтревожени от любовта на руснаците към съветската символика, с която те обичат да се разхождат не само в родината си, но и по време на спортни състезания в чужбина.

И ако в Швеция или Италия тениска с надпис „СССР“ няма да предизвика проблем, то в Полша това може да доведе до големи неприятности.

В края на май полските власти напомниха, че в страната съветската символика е приравнена към нацистката, и заявиха, че пропагандата на „символите на комунизма“ е недопустима.

Моментално последва остра реакция от съюза на руските запалянковци, които заявиха, че ще носят всичко, което искат, въпреки забраните.

Руските министерства на външните работи и на транспорта се обявиха в защита на „символите на комунизма“ и призоваха да не се политизира ситуацията и да не се плашат руските запалянковци.

С остра декларация излезе и министърът на спорта Виталий Мутко, който се възмути, че първоначално поляците са нареждали на руския тим къде да отседне, а сега - с какво трябва да са облечени футболните фенове.

В отговор властите в Полша разказаха за тънкостите на местното законодателство, което все пак не налага пълна забрана върху всичко, което напомня за историята на Съветския съюз.

На 5 юни пък се появи информация, че властите във Варшава са забранили на Руския футболен съюз да открие т.нар. „Руски дом“, който традиционно функционира по време на големите международни турнири.

Според официалната версия градските власти не са успели да намерят за него помещение. Според неофициалната версия Варшава по принцип е била против „Руския дом“, заради което не е осигурила необходимото място.

Руският футболен съюз и Общоруското обединение на запалянковците са предлагали да се изгради „Руски дом“ на територията на спортния комплекс „Торвор“, но молбата е била отклонена с мотива, че именно на „Торвор“ се е провела прощалната церемония със загиналите в самолетната катастрофа на 10 април 2010 г.

Освен възможния политически подтекст върху решението на поляците е повлияла и лошата репутация на „Руския дом“.

Достатъчно е да си спомним например шумните и скандални купони, които организираха руснаците по време на Олимпиадата във Ванкувър през 2010 г.

Впрочем на правителствено равнище е решено, че по време на Олимпиадата в Лондон, където се очаква да бъдат открити четири дома на руското гостоприемство, в тях ще действа „сух закон“.

Едновременно с това никой не може да твърди, че ако „Сборная“ играеше своите мачове в Украйна, скандали и спорове нямаше да има.

Не е известно колко хиляди запалянковци щяха да последват своя отбор без билети. Относително ниските цени на алкохола щяха да доведат до огромен брой непредвидени ситуации, особено в западната част на страната.

Селекционерът Дик Адвокаат заяви, че харесва многобройните фенове около отбора. Но невинаги подобна близост има мирен характер.

За повече информация за Европейското първенство по футбол следете страницата ни във „Фейсбук“ - „Евро 2012 - близо до теб“.

#Евро 2012 #Полша #Русия #футбол #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"