Депутат на Ердоган: НАТО по нищо не отстъпва на терористите от Даеш, ПКК и ФЕТО

Депутат на Ердоган: НАТО по нищо не отстъпва на терористите от Даеш, ПКК и ФЕТО
Източник: Korrespondent.net
A A+ A++ A

"НАТО е терористична организация, която заплашва Турция", заявява депутатът от партията на президента Ердоган Шамил Тайяр, цитиран от "Хюриет", пише Клуб Z.

Според него Алиансът не е по-различен от други терористични организации: "НАТО стана заплаха за района. Може да причислите НАТО към организации като "Даеш", кюрдската ПКК или ФЕТО на беглеца Фетхуллах Гюлен." По-нататък депутатът от управляващата партия вини Северноатлантическия договор за всякакви неудачи в Турция.

„В Турция превратите започнаха, след като страната се присъедини към НАТО. Организацията винаги е била замесена в мръсните и кървавите дела в страната. Военният преврат през 1960 г. беше организиран от британците, превратът през 1971 г. беше ръководен от ЦРУ, а превратът от 1980 г. беше подготвен от НАТО. В новия план на Алианса Турция с президент Ердоган не трябва да съществува", твърди той.

Шамил Тайяр заплашва, че Анкара може да затвори натовската база "Инджирлик", която се използва главно от американски изтребители. Депутатът е на мнение, че Турция може да отвори нова страница с Вашингтон при президента Доналд Тръмп. Но предупредждава, че ако новата администрация не екстрадира Фетхуллах Гюлен и не спре да подкрепя терористични групировки в Сирия, Турция може да се оттегли от Алианса.

"НАТО е създадена в зората на Студената война. За нас е безполезно да участваме в тази организация, която се превърна повече в заплаха срещу Турция, отколкото да я защитава", заявява народният представител на Ердоган.

 

#НАТО #Турция #Ердоган #Инджирлик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »