0,5% спад на долара след инвеститорското недоволство от президентската реч на Тръмп

0,5% спад на долара след инвеститорското недоволство от президентската реч на Тръмп
Източник: Businessnews.bg
A A+ A++ A

В началото на днешната европейска търговия щатският долар се понижи с 0,5% спрямо кошницата от останалите шест основни валути към 100,21 пункта - най-ниско ниво от 8-и декември насам, тъй като инвеститорите са разочаровани от петъчната реч на новия американски президент Доналд Тръмп след положената от него клетва, predade BNR.

Тръмп продължи да се придържа към предизборния си протекционистки тон и отново не представи детайли относно плановете за стимулиращи мерки в подкрепа на по-солиден растеж на икономиката на САЩ, включващи намаляване на данъците и по-големи фискални разходи.

Вместо това президентът акцентира върху неговия девиз "Америка на първо място" и само два дена след встъпването в длъжност (в неделя) заяви, че неговата администрация планира да предоговори НАФТА (Споразумението за свободна търговия в Северна Америка) - двадесетгодишното важно икономическо споразумение на САЩ с Канада и Мексико. Новото ръководство на Белия Дом също така има намерение да се оттегли от Транстихоокеанско споразумение за партньорство (TPP) - споразумение с Япония, Канада, Австралия и още осем други държави от Тихоокеанския регион, което беше подписано от САЩ, но все още не е ратифицирано от Конгреса.

Според анализатори и икономисти протекционисткият тон на Тръмп може да подкопае икономическите перспективи, които бяха повлияни позитивно от неговите обещания в предизборната надпревара за съкращаване на данъците и солидни държавни разходи за инфраструктура. Именно очакванията за агресивни стимулиращи политики, които да ускорят икономическия растеж и инфлацията, принуждавайки Фед да възприеме по-агресивна политика на повишение на основните си лихви, бяха в основата на рязкото поскъпване на индекса на долара с 4,5% между 8-и ноември и края на 2016-а година. От началото на новата година обаче той парира близо 2,5% от тези печалби, понижавайки в девет от първите 16 дни на търговия през 2017-а.

Липсата на конкретика относно обещаните от Тръмп икономически политики се отразява негативно на щатската валута в началото на новата седмица. Доларът се понижава с близо 1% към 5-дневно дъно от 113,17 йени и с 0,25% към двумесечно дъно от 0,9973 швейцарски франка.

В същото време еврото поскъпва с 0,4% към 7-седмичен връх от 1,0755 долара (най-високо ниво от 8-и декември 2016-а), докато британската лира нараства с 0,7% към 6-седмничен връх около 1,2471 долара. Паундът се търгува недалеч и от неговия 10-дневен връх спрямо единната европейска валута около 0,8609 британски лири за едно евро, достигнат на 19-и януари. В подкрепа за днешното възходящо движение на британската валута са и очакванията на инвеститори и анализатори, че във вторник (24-ти януари) Върховният съд на Обединеното кралство ще постанови, че британското правителство ще трябва да получи одобрението на Парламента, за да стартира официалните разговори с ЕС по въпроса за "Брекзит".

#търговия #долар #Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »