Тайната на дълготрайната младост - водорасли, кафе и много сън

Тайната на дълготрайната младост - водорасли, кафе и много сън
Източник: Любов и семейство
A A+ A++ A

Тайната на дългата младост е в седемчасовия сънводораслите и кафето, твърди д-р Елизабет Блекбърн, която спечели Нобелова награда за откриването на теломерите, определящи дали стареем добре, съобщи в. "Дейли мейл", предаде Дарик.

Прекаляването с газирани напитки обаче състарява като тютюнопушенето с цели пет години. Теломерите са защитните крайчета на хромозомите, които предпазват ДНК от увреждане. Известно е, че те се скъсяват с годините. Миниатюрна разлика в дължината им може да покаже риск от рак или Алцхаймер.

Според д-р Блекбърн теломерите се износват бързо също от хроничен стресйо-йо диетибял хлябзахарСредиземноморската диета, богатите на витамини водорасли и няколко кафета дневно обаче могат да ги удължат. Дължината на теломерите се наследява не само от родителите. Тя се определя и от начина на живот и стреса. При натрупване на килограми в кръста, рискът от тяхното съкращаване се увеличава с 40 процента. Те обаче могат да бъдат стабилизирани с диета, движение и сън.

Достатъчният сън поддържа теломерите млади, както и кафето. Изследване сред 4000 жени установи, че пиещите кафе имат по-дълги теломери. Пълнозърнестите храниводораслитеморската храназеленчуците също помагат за по-дълги теломери, установиха корейски учени. А според американски експерти, въглехидратите и млечните продукти не са техни врагове, за разлика от газираните напитки.

Теломерите на хората, които пият по две газирани напитки дневно, са с пет години по-стари. Чаша газирано дневно увеличава възрастта на теломерите с две години и човек става по-податлив на болести като диабет. Сред храните, които намаляват дължината на теломерите, са обработеното месооризътмакаронените изделиябисквититесладоледът.

Тези препоръки са публикувани в новата книга "Ефектът на теломерите", написана от д-р Блекбърн съвместно с д-р Епел от университета на Калифорния.

#Младост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »