Токът няма да поскъпва до края на 2012 г.

Токът няма да поскъпва до края на 2012 г.
Преди два дни стана ясно, че цената на електроенергията ще скочи от 1 юли с 10%.
A A+ A++ A

Токът няма да поскъпва до края на тази година, съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

„Бих казал, че това може да продължи до края на ценовата година“, каза Семерджиев пред bTV.

Преди два дни стана ясно, че цената на електроенергията ще скочи от 1 юли с 10%.

По думите на Семерджиев това е било минималното поскъпване на тока, без което системата е нямало да може да работи нормално.

Именно затова не се предвижда скорошно увеличение на услугата, като следващият скок може да бъде на 1 юли следващата година.

Относно поскъпването на газа, който също от началото на юли ще е със завишена цена, Ангел Семерджиев потвърди, че най-вероятно няма да се наложи поскъпване на топлоенергията.

„Синьото“ гориво ще струва с 5% повече, но при скок до тази цифра от ДКЕВР са решили да не променят сметките за парно. Допълнителните начисления ще се направят при следващо увеличение на цената на газа.

Председателят на енергийния и воден регулатор обясни още защо се стигна до скок на цените на двете услуги, след като беше обявено, че страната ни е договорила намаление от 11% от „Газпром“.

„Ние определяме кое колко ще струва на базата на документи и данни. Обявеното намаляване на газа все още не се е случило официално, с подписи. Не са ни предоставени анекси за подписани договори за по-евтина услуга, така че няма как да намалим цената на „синьото“ гориво. Когато това се случи, ще реагираме и ще намалим цената на услугата“, каза Семерджиев, като не се нае да коментира дали наистина е постигната договорка между „Газпром“ и българското правителство.

Исканите от „Булгаргаз“ 16% увеличение на цената на газта били продиктувани от факта, че дружеството трябва да закупи необходимите количества за нагнетяване на хранилището в Чирен.

Председателят на ДКЕВР каза още, че комисията може да регулира само топлофикационната услуга. Поддръжката на инсталациите е част от политиката на фирмата, която предлага услугата.

При по-големи инвестиции в топлофикациите може да се стигне и до намаляване на цените с близо 30%. Семерджиев даде за пример Пловдив, където благодарение на новите инсталации сметки от 100 лв. са намалели до 72-73 лв.

#Ангел Семерджиев #Семерджиев #председател на ДКЕВР #ток #електричество #газ #поскъпване #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници