Меркел губи лидерството в ЕС след победата на Тръмп

Меркел губи лидерството в ЕС след победата на Тръмп
Източник: Dir.bg
A A+ A++ A
Ако в петък Хилари Клинтън беше встъпила в длъжност на най-могъщия пост в света, нямаше да има въпрос за оставането на Германия като съществена част от трансатлантическите връзки. Ролята на Берлин за опазване американските интереси в нестабилния ЕС нарасна неимоверно, особено след като Обединено кралство реши да напусне блока, пише 24 часа.
 
Избирането на Доналд Тръмп унищожи тази възможност. Германците бяха обзети от колективно чувство на огорчение, след като милиардерът бизнесмен, противно на всякакви очаквания, си проправи пътя към Белия дом. Докато Германия се чувства изолирана в справянето с кризата по миграцията и сигурността, избраният за президент Тръмп удари звучна плесница на германската канцлерка Ангела Меркел, отбелязвайки нейните провали при справяне с мигрантската криза и политиката й да превърне ЕС в инструмент за собствени нужди.
 
Социологическо проучване на Koerber-Stiftung през декември показа, че 30% от германците смятат, че най-голямото предизвикателство пред страната им са бъдещите отношения с администрацията на Тръмп. Тя се възприема като по-голяма грижа от кризата с бежанците. Една година по-рано 7% от германците смятаха, че американско-германската връзка е най-важният въпрос за държавата. Американската всеотдайност към демократичните ценности, свободата и антиавторитаризма традиционно са много уважавани в Германия - особено като се има предвид ролята, която Съединените щати изиграха за възстановяването на Германия от пепелта на Втората световна война, и доколкото Студената война все още е насадена в паметта на живите. Но немската обществена нагласа е все по-критични към Съединените щати. Още по време на мандата на президента Барак Обама, германците се почувстваха разочаровани от разминаването по ангажименти към изменението на климата, правата на човека, равенството и устойчивото развитие. Когато Обама бе избран поради еуфоричната му платформа на "надежда и промяна", имаше огромен оптимизъм, че той ще бъде в състояние да промени Съединените щати, за да бъдат те в по-голямо съответствие с германските ценности.
 
Това не се сбъдна. Повратната точка дойде през 2013 г., когато германците научиха, че Агенцията за национална сигурност (АНС) е извършвала масирано наблюдение в страни-членки на ЕС, включително е подслушвала телефона на Меркел. В една страна, която е дълбоко подозрителна към наблюдение от държавата, имаше огромна обществена реакция. Беше създадена комисия на Бундестага, за да направи преглед на взривоопасните разкрития. Нарастващият антиамериканизъм също помага за обясняването на ревностната опозиция на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), предложената сделка за свободна търговия ЕС-САЩ. Макар избирането на Тръмп да означава, че споразумението е действително мъртво, поразително е, че съпротивата срещу него в Германия е толкова силна - въпреки че страната е най-големият износител в Европа и огромен бенефициент в световната търговия.
 
На този фон издигането на Тръмп в Белия дом е наистина нещо от германските кошмари. Германските гласоподаватели аплодираха Меркел, когато тя напомни на новоизбрания президент след изборната му победа, че Германия ще продължи да си сътрудничи със САЩ въз основа на ценности като "демокрация, свобода и спазване на закона и зачитане на достойнството на човека, независимо от произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация или политически възгледи. "Независимо от общественото мнение, обаче, германските политици и Меркел - която изглежда ще спечели четвъртия си мандат по-късно тази година - знаят, че те ще трябва да се стремят към тесни работни отношения със Съединените щати, дори и със стиснати зъби. Съединените щати сега са най-важният търговски партньор на Германия. През 2015 г. те внесоха стоки на стойност 127,2 млрд. долара. Като страна, ориентирана към износа, поддържането на тези връзки във време, когато икономическият национализъм е нова мода (възприемана и от Тръмп), ще остане най-напред сред приоритетите на Берлин.
 
Заплахата на Тръмп за налагане на 35% вносни мита за германските автомобили изпрати тревожен сигнал.Но на фона на сътресенията и политиката на руския президент Владимир Путин, който отправя предизвикателство не само към източните-членки на ЕС, но и към световния ред, Германия знае, че не може да си позволи да загуби своя съюзник, особено като има предвид своето собствено нежелание за военна интервенция.Голямото предизвикателство за Меркел е да жонглира с тези нужди по начин, приемлив за обществото, като германският електорат не е на път скоро да преодолее причинената му от Тръмп травма. С допълнителните изпитания на еврозоната, мигрантската криза, Брекзит и възраждащата се Русия, Меркел ще има доста работа.

#Хилари Клинтън #Ангела Меркел #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »