Росен Плевнелиев и Румен Радев - "ястреб" срещу генерал

Росен Плевнелиев и Румен Радев - "ястреб" срещу генерал
Източник: Луд Спорт
A A+ A++ A

През петгодишния си мандат Росен Плевнелиев влезе в най-дълбоките води на българския политически живот, предаде бТВ.

Инженер по образование, той се възползва от конституционните си правомощия да формира външната политика и се прояви като политик с позиция – открито обвини Руската федерация за нахлуването в автономната република Крим и отделянето ѝ от Украйна.

Заради Русия институционалната връзка между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 пострада. Премиерът Бойко Борисов нарече президента „ястреб”, който е влошил отношенията София – Москва. В отговор Плевнелиев обясни, че посоката на България е на Запад, а не на Изток. По времето на мандата на Плевнелиев хиляди излязоха на най-масовия протест у нас, сравним с големия митинг на СДС през 1990 г.

Общественото недоволство изригна на 14 юни 2013 г., след като правителството на Пламен Орешарски предложи депутатът от ДПС Делян Пеевски да оглави ДАНС. За пет години Росен Плевнелиев излъчи две служебни правителства, едно от които постави в министерски кресла лидери на протеста срещу Пеевски.

Единствен от своите предшественици в институцията Плевнелиев обърна специално внимание на ИТ сектора, който се развива локално, но има глобално значение. Високите технологии често присъстваха и в програмата на международните визити на президента.

Сега Росен Плевнелиев излиза от активната българска политика, но обеща, че и от новото си работно място ще остане посветен на България. Отговорен, прям и човек на изчисления риск – така близките и колегите на новия президент описват Румен Радев. Той е роден през 1963 г. в Димитровград.

Любопитно е, че Радев винаги е бил първенец на випуска – и в гимназията в Хасково, и във военновъздушното училище в Долна Митрополия, разказват пилоти от неговия випуск.

Радев се налага като стратегически лидер, пише в атестацията му от колежа на военновъздушните сили в САЩ в база „Максуел”, Алабама. Той е номер едно сред чуждестранните офицери и 13 по успех в целия поток от 230 авиатори.

Заради нестандартните си идеи и склонността си да не спестява истината Радев си печели много врагове, особено след като обяви реалното състояние на авиацията.

Така проблемите между него и политическото ръководство в отбраната ескалираха до подаването на оставка, оттеглена след ангажимент, че за авиацията ще бъдат осигурени пари. Драмата отново се разигра след решението да се поканят чужди самолети да охраняват небето ни срещу заплащане.

Така Радев беше изстрелян в кандидатпрезидентската кампания, като все още има противоречиви версии кой точно наложи името му пред Корнелия Нинова. По време на кампанията обиколи над 300 населени места и се срещна лично с над 120 000 български граждани.

 

#Росен Плевнелиев #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »