"Новая газета": БСП издигна образа на Радев като проруски генерал

"Новая газета": БСП издигна образа на Радев като проруски генерал
Източник: Actualno.com
A A+ A++ A

Как се оценява личността на новият президент Радев в дописките на чуждестранните кореспонденти, които работят в България? Според анализи на световни новинарски агенции и вестници, като цяло се очертават две тенденции. На запад и най-вече в Русия на Радев е прикачен етикета проруски президент, предаде БНТ.

Заявката в последната му реч обаче - че ще поддържа стратегическия избор на България за членство в Европейския съюз и НАТО, поставя Радев в една бъдеща роля на балансьор.

В биографията му на професионален военен, специализирал в Съединените щати и работил като командир на военновъздушните сили в натовски структури няма нищо, което да говори за специално отношение към Русия. Нещо повече Румен Радев винаги е бил безпартиен. На Запад и в Русия обаче новият български президент вече си има прозвище - "Червеният генерал".

Руският вестник "Новая газета" винаги се е въздържал да внушава този имидж на Радев, коментира журналистът Александър Чурсин, кореспондент за Балканите във вестника на Горбачов. "В политическите кръгове на Русия, в момента на избирането на Румен Радев за президент на България в общи линии се заговори, че, да, това е много хубаво - България ще има проруски президент. От къде възникна това мнение, смятам, че най-вероятно, защото Радев беше поддържан от Българската социалистическа партия. Така че се създаде мнението, че това е червеният генерал, който ще бъде проруски настроен".

Чурсин смята, че това е чиста пропаганда, подета и от западни медии. За разлика от вестника, където работи, държавните медии пишат, че новоизбрания български президент ще води политика за сближаване с Русия. "В първото си слово, след като се закле като президент пред Народното събрание, Радев оцени обективно международната ситуация и каза, че България трябва да поддържа равни отношения с всички. Такова заявление свидетелсвта, че България протяга ръка към Русия, да видим как ще отговори Москва. Но фактът, че през Балканите премина шествието на "Нощните вълци" - мотоклубът, за който е известно, че е поддържан лично от президента Путин, не трябва да бъде пренебрегван. Такива демонстративни мероприятия идват да покажат руското присъствие на Балканите. Те трябва да припомнят, че Русия не забравя, Русия помни и Русия може отново да се върне".

Управляващите в Русия имат няколко ярки примери за снизходително отношение към България. Само преди 3 месеца депутатът от партията на Путин "Единна Русия" Пьотр Толстой заяви, че Русия ще купи България цялата и че вече е купила половината крайбрежие. В края на 2006-та пък посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов каза за България - "Вие сте нашият троянски кон в Европейския съюз, в добрия смисъл".

"Мисля обаче, че приказки за България като троянски кон на Русия са твърде надценени. Но в същото време си мисля, че гърците навремето също са мислили така. Бяхме свидетели на много ясна качествена промяна. Позицията на президента Росен Плевнелиев беше, че присъединяването на Крим от Русия е незаконно. Това, което Радев каза в предизборната си кампания - как руският флаг се вее над Крим - това е ясен сигнал за обратното. Наскоро Радев сподели в интервю и очакванията си за вдигане на санкциите срещу Русия. В речта си пред парламента пък се опитваше да изпрати някакъв сигнал, че да си проевропейски и прозападен, не означава да си враждебен към Русия, коментира Клайв Левиев-Сойер".

Клайв Левиев-Сойер е собственик на независимият интернет сайт София Глоуб. Преди да се установи в България е работил като политически анализатор в Южна Африка. Тук пише основно за политика, макроикономика и бизнес. Определя ролята на балансьор, за която Радев дава заявки, като доста трудна. "Как Президентът ще се впише в такава роля, особено някой, който не е политик... Видяхме в Народното събрание как Радев съвсем не е свикнал с порядките в парламента. Падна в капана на депутатите и накрая каза неща, в които другите провидяха заплахи и това ги подтикна да напуснат. Не е много добро начало що се отнася до сътрудничеството с други политици. Особено в този период, когато ще има служебно правителство, избори, страстите ще се нажежат... Радев, както можем да видим, е невероятно способен пилот на изтребител. Сега трябва да се научи да работи на бюро".

Като цяло мнението и на други чуждестранни кореспонденти е, че като президент Румен Радев е спринтирал, но ще му се наложи да бяга маратон с мандат от 5 години. Предстои да видим и с какво правителство ще трябва да работи - ляво или дясно.

#България #Путин #Русия #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници