Хаос във Вашингтон след клетвата на Тръмп

Хаос във Вашингтон след клетвата на Тръмп
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

Доналд Джей Тръмп вече е 45-ят президент на Съединените щати. Докато привържениците му снощи отбелязаха встъпването му в длъжност с пищни балове, над двеста протестиращи срещу новия държавен глава бяха арестувани, шест полицаи бяха ранени, а витрини и атомобили бяха изпочупени в столицата Вашингтон, предаде БНТ.

45-ят президент на САЩ Доналд Тръмп отпразнува встъпването си в длъжност с песен на Франк Синатра "Моят път". Като личен триумф срещу онези, които смятаха, че няма шанс в предизборната надпревара и присмеха в комедийните шоута, че не е подготвен да управлява страната. Тръмп стана президент на пук на всичко, по неговия си начин и в нощта на баловете той не пропусна да напомни това на многобройните си критици

"Ние успяхме! Те казваха, че нямаме шанс. Но Господ ни подкрепяше", заяви Тръмп.

По-рано през деня, когато Доналд Тръмп официално встъпи в длъжност, той отново предизвика американския политически елит. Заобиколен от предшествениците си в Белия дом и членовете на Конгреса Тръмп остро и директно заклейми институциите във Вашингтон, че не са се грижили за обикновените американци.

Речите по встъпване в длъжност обикновено са пълни с поезия, думи за единство и обещание към света, че САЩ ще продължи да подкрепя демокрацията и свободния пазар. Тази на Доналд Тръмп бе кратка, пълна с популизъм и със заявлението, че оттук нататък единствено Америка да бъде на първо място. Новият президент обеща повече работни места и инвестиции в инфраструктурата. За привържениците му това са думите, заради които те гласуваха за него.

Извън САЩ обаче директните обвиненията в речта, че светът е живял на американския гръб твърде дълго - чуждата индустрия е процъфтявала, докато американската е страдала, чуждите армии са били спонсорирани от американските данъкоплатци, чужди граници са били охранявани от американци - не среща много симпатии.

За външната политика на САЩ Тръмп набеляза една единствена цел - заличаването на ислямския тероризъм от лицето на земята. Към края на речта си новия президент все пак се опита да обедини страната с изказването, че няма значение дали са бели, афроамериканци или латино - във вените на всички тече кръвта на патриоти.

За много американци обаче Тръмп си остава президента, за когото те не гласуваха. Протестиращи често се появяваха по маршрута на официалния парад. По-агресивни групи счупиха витрини и коли. По данни на властите над двеста души са арестувани и шест полицаи са били ранени.

Големият протест е днес, когато хиляди жени ще се съберат във Вашингтон и други американски градове, за да заявят желанието си за по-толерантна, справедлива и отворена Америка.

#Тръмп #Америка #протестиращи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »