Депутатите се скараха за горите на България

Депутатите се скараха за горите на България
Трябва да направим така, че нашите деца и хората да могат да отидат да ползват тези съоръжения и да се радват на природата, заяви Красимир Велчев, който показа скиорски умения на пистите в Банско през март. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Депутатите от мнозинството и опозицията се скараха на заседание на второ четене на Закона за горите, който ще даде възможност за строеж на ски писти и лифтове без промяна в предназначението на земите.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев се опита да убеди колегите си, че тези промени са в името на децата, предаде БГНЕС.

„Трябва да направим така, че нашите деца и хората да могат да отидат да ползват тези съоръжения и да се радват на природата“, заяви Красимир Велчев от парламентарната трибуна.

Той обвини опозиционно настроените към Закона за горите депутати, че настояват държавата да пречи на бъдещите инвеститори и благодетели.

„Искам отново да видя децата да карат ски на Витоша. Няма столица в Европа, която да има тази даденост - от самия град да се тръгне и да отидеш да караш ски“, заяви още Красимир Велчев.

В другите парламентарни групи обаче законопроектът не срещна такава подкрепа.

„Този законопроект е срещу обществения интерес и обслужва частни лобистки интереси“, заяви синият депутат Михаил Михайлов.

Той допълни, че от ГЕРБ предлагат текстове, на които в Брюксел не се гледа с добро око и които се отразяват в мониторинговите доклади на Европейската комисия.

„Като приемате такива закони, ще идват такива доклади. Нека от Министерството на околната среда и водите да кажат дали има писмо от ЕС, който казва, че този закон не е по реда си. Наистина има такова писмо“, увери Михаил Михайлов.

„Вие от ГЕРБ имате мнозинство в парламента и можете да гласувате каквото и да е, и ми е много интересно, като дойде поредният скандал, пак ли ще ви е виновен хан Аспарух и последните 20 години“, продължи синият депутат, който изрази убеждение, че такива текстове увреждат репутацията на Народното събрание.

На практика депутатите гледат текстовете на „трето четене“, защото, въпреки че преди време на всички депутати беше раздаден доклад на земеделската комисия с одобрените на второ четене промени в текстовете, два месеца по-късно се появи допълнителен доклад, в който бяха описани допълнително направени корекции дори и в някои от най-спорните текстове.

Според последните предложени редакции правото на строеж на пистите и лифтовете ще се учредява за 30 години, а след изтичане на срока съоръжението ще става собственост на държавата, ако е изградено в горски територии.

Това право на строеж ще се учредява след провеждане на търгове, като, когато става дума за горски територии – публична държавна собственост, Министерският съвет ще открива търга и ще определя началната цена.

#Закон за горите #Красимир Велчев #Михаил Михайлов #Мартин Димитров #Европейска комисия #мониторингов доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"