Цял боен арсенал изнесли от мазето на евакуирания блок в Красна поляна

Цял боен арсенал изнесли от мазето на евакуирания блок в Красна поляна
Разследването тръгнало след пожар, възникнал към 15:10 часа във вторник в стопанска постройка в ловешкото с. Дерманци. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цял боен арсенал и опасни химически вещества са били иззети при специализираната полицейска акция в столичния квартал Красна поляна, заради която около 80 души бяха евакуирани от домовете си във вторник.

При акцията е иззето голямо количество взривни вещества, гранати, два автомата, три пистолета, капсул-детонатори, запалки за гранати и опасни химически вещества, заяви главният секретар на МВР комисар Калин Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Задържан е един човек, който не е криминално проявен.

Калин Георгиев увери, че няма никаква опасност за хората и случаят няма нищо общо с взривовете в складовете за боеприпаси на „Берета Трейдинг“ край Петолъчката.

Разследването тръгнало след пожар, възникнал към 15:10 часа във вторник, в стопанска постройка в ловешкото с. Дерманци, собственост на 76-годишния Д.В., уточняват от МВР.

Установено било, че в постройката са били съхранявани леснозапалими и избухливи химически вещества.

Полицаите установили, че взривилите се вещества са оставени на съхранение от 40-годишния В.В., син на собственика на имота.

Той е бил задържан и в разговор с него станало ясно, че в обитаваното от него жилище в столичния жк „Красна поляна“ и в мазето към апартамента той държи неустановено количество силно реактивни химически и взривни вещества, оръжие и боеприпаси.

По думите на жители на блока във вход А на втория етаж живеят двама мъже под наем. Единият работи в Киноцентъра „Бояна“ като пиротехник. Той изнасял голямо количество филмова пиротехника, която съхранявал в мазето.

След като обитателите на входа били изведени на безопасно място, полицията организирала поетапното изнасяне на най-опасните вещества: 1,5 кг оловен азид – силно реактивно вещество, което по първоначални данни служи за направата на капсул-детонатори; около 15 различни по големина контейнери с прекурсори за направата на взривни вещества, като калиев хлорат, калиев перхлорат, алуминий и др.; 20 кг черен барут; над 100 метра огнепроводен шнур, част от него – снаряден с детонатори; 100 възпламенителя; детониращ шнур; 500 боеприпаси различен калибър; 2 кг от веществото тротил - хексоген; над 50 унифицирани запалки за ръчни запалки; учебна противотанкова мина; взриватели за снаряди; 3 контейнера силно концентрирана сярна киселина; автомат „Калашников“; 10 пистолета, като това е само най-опасната част от бойните и взривните запаси.

Претърсването и изземването от жилището е приключило в 23:30 часа вечерта във вторник, след като са изнесени и обезопасени само най-опасните химически и взривни вещества.

Апартаментът и мазето, използвани от В.В., са запечатани. Предстои щателното претърсване на помещенията да продължи с изземване на оставащите значителни количества оръжия, боеприпаси и компоненти за изработване на самоделни взривни устройства.

#Красна поляна #евакуация #пиротехник #Калин Георгиев #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »