Първанов: Оттук нататък Радев трябва да очертае основните приоритети на нацията

Първанов: Оттук нататък Радев трябва да очертае основните приоритети на нацията
Агенция Фокус
A A+ A++ A

Имах високо очакване към програмната декларация на Румен Радев. Намираме се наистина в тежко време. Не е достатъчно просто да се констатират проблемите, а да се набележат бързи и ефективни реални мерки. Направи добър преглед с очертаване на проблемите. Оттук нататък екипът му трябва да очертае по-ясно и основните приоритети на нацията. Това коментира пред журналисти Георги Първанов, бивш лидер на АБВ и президент в периода 2002-2012 г. след полагането на клетвата на новоизбрания президент Румен Радев пред Народното събрание, пише Агенция „Фокус“.

„Не е достатъчно просто да се констатират проблемите, а да се намерят бързи и ефективни мерки. Бих препоръчал едно поведение на диалог, разбирателство, дори на взаимни компромиси между институциите в страната. Тон за това трябва да задава именно новият президент, защото той в момента представлява голяма част от властта. Не по-малко рисково е, ако има подчинени на едната или другата институция. Голямата заплаха е, когато има подчиняване на изпълнителната власт на другите институции – парламент и респективно президент“, коментира Първанов.

По думите му може да не се харесва нещо, но това е един от малкото моменти в условията на демокрация, който ни задължава да бъдем коректни в отношенията към новите хора към тази институция. „Вижда се, че някои не му дават не 100 дни, а 100 минути. Той ще има много поводи за публични изяви, включително и когато обяви състава и приоритетите на служебното правителство. Това е добър повод, за да може той там да изведе по-отчетливо акцентите. 2008 г. съм предложил ефективни решения, които са свързани със затягане режима на регистрация на партиите и финансирането им. Надявам се новият президент да продължи това, което ние започнахме“, каза още Георги Първанов.

#Георги Първанов #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"