Плевнелиев откри Президентската библиотека на "Дондуков" 2

Плевнелиев откри Президентската библиотека на "Дондуков" 2
Източник: Клуб 'Z'
A A+ A++ A

Държавният глава Росен Плевнелиев откри Президентската библиотека на "Дондуков" 2. В откриването участваха също президентът /1997-2002/ Петър Стоянов и дъщерята на покойния президент Желю Желев - Станка Желева, предаде БНТ.

Президентската библиотека беше отдавна чакан проект и се гордея, че успях да го реализирам в рамките на моя мандат, посочи държавният глава. Тя ще помогне да се запознаем с историята на българската държавност, на президентската институция, посочи Росен Плевнелиев.

В нея ще има не само книги, тук ще има всичко, което може да разкаже и да покаже на българите историята на президентската институция. Тук ще се пазят подаръци на българските президенти, ордени и медали на държавните глави. Ще има специален архив към президентската институция, в който ще се пазят ключови речи, послания, интервюта, посочи президентът Плевнелиев, който добави, че институцията е отворена за хората.

Президентската библиотека ще има много силна електронна част, в която ще се пази всичко - снимките на държавните глави и важни моменти от демократичния преход на България, посочи президентът Плевнелиев, който открои и сътрудничеството с институции като Националния военноисторически музей и Държавния архив.

Историята на президентската институция в България е всъщност част от историята на българската демокрация, каза президентът Петър Стоянов. Библиотеката ще съхранява духа и на президентската институция, и духа на българската демокрация, посочи Стоянов. Той пожела успех на новоизбрания президент Румен Радев и на Президентската библиотека като институция.

#Росен Плевнелиев #Дондуков #библиотека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »