От ЦРУ разсекретиха над 13 млн. страници класифицирана информация в Интернет

От ЦРУ разсекретиха над 13 млн. страници класифицирана информация в Интернет
Източник: снайпер-бг
A A+ A++ A

Около 13 милиона доскоро класифицирани документи от Централното разузнавателно управление на САЩ – ЦРУ, са вече достъпни онлайн, информира Би Би Си. 

Документите са качени в интернет след множество усилия на активисти за свобода на информацията и дело срещу ЦРУ. 
Документите включват разузнавателни инструктажи, изследвания, наблюдения на НЛО и изследване на явления като телепатия и ясновидство, предаде БНР.

Пълният архив се състои от почти 800 000 файла с 13 милиона страници. Сред по-необичайните документи са тези от програмата "Старгейт". Тя се е занимавала се с ясновидство и екстрасензорни възприятия. Включени са и доклади за "летящи чинии" и рецепти за невидимо мастило. 

Технически повечето от информацията е била публично достъпна от средата на 90-те години на миналия век, но е било много трудно човек да се сдобие с нея. Тя е била достъпна само на четири компютъра в библиотека на Националния архив в Мериленд между 9 сутринта и 16:30 следобед всеки ден.

Организацията с нестопанска цел "МъкРок", занимаваща се със свобода на информацията, съди ЦРУ, за да принуди организацията да качи колекцията документи в интернет. Процесът отне повече от две години. 

ЦРУ обяви през ноември миналата година, че ще публикува материалите, които в момента са достъпни на сайта на библиотеката на ЦРУ.

#ЦРУ #САЩ #НЛО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »