Шекерлетова пред "Вийнер цайтунг": Австрия да не се плаши от българите

Шекерлетова пред "Вийнер цайтунг": Австрия да не се плаши от българите
Според Елена Шекерлетова българите в Австрия са добър пример за успешната интеграция. Снимка: Посолство на България в Австрия
A A+ A++ A

От „Вийнер Цайтунг"; Превод: „Дойче Веле"

Българите в Австрия са поне 25 000. Когато се отвори пазарът на труда, броят им несъмнено ще нарасне. Това обаче не би трябвало да притеснява австрийците, казва българската посланичка във Виена Елена Шекерлетова.

„Не очаквам през януари 2014 г. да настъпи голяма промяна - страхове за голям наплив от български работници не би трябвало да има," заявява Елена Шекерлетова.

Тя отбелязва, че Австрия вече е отворила трудовия си пазар за гражданите на десет от новите страни-членки на Европейския съюз, в резултат на което не са настъпили големи промени - точно обратното: много от европейските държави, включително Австрия, се оплакват от липсата на квалифицирани специалисти.

Или - както заявява държавният секретар по интеграцията Себастиян Курц - борбата за най-умните глави и най-способните ръце е започнала отдавна.

Елена Шекерлетова изтъква, че българите в Австрия и сега имат възможността да работят и да печелят в Австрия - в сферите, в които има недостиг на кадри, като квалифицирани специалисти или като сезонни работници в туризма, селското и горското стопанство.

По официални данни българите, които са наети на работа в Австрия, са 3894, две трети от тях живеят във Виена. Извън тях има мнозина, които са самостоятелни предприемачи - собственици на малки или средни предприятия, предимно в областта на ресторантьорството, туризма и търговията.

Според Елена Шекерлетова българите в Австрия са добър пример за успешната интеграция - щом са със самочувствие и имат успехи в работата си. Разбира се - има и проблеми, за които причината, както във всяка друга държава, е местната бюрокрация.

Повечето българи са с добри познания по немски, мнозина са високообразованите и с висока професионална квалификация.

Българката Албена Данаилова е първи концертмайстор на Виенската филхармония, много български творци се изявяват успешно във Виена.

Но медиите принципно предпочитат негативните заглавия, подчертава посланичката. В тази връзка тя посочва, че сътрудничеството между България и Австрия в сферата на борбата срещу организираната престъпност се е подобрило значително през последната година.

А какъв е интересът на австрийците към България като туристическа дестинация?

На този въпрос посланичката отговаря така: „Австрийските туристи в България са средно 115 000 годишно и повечето посещават черноморското крайбрежие. Известно е, че австрийците обичат да прекарват отпуската си в Австрия. Всичко, което им харесва в собствената им природа, може да бъде намерено и в България, но при по-ниски цени: планини, ски-курорти, планински езера, топли минерални извори, голф, лов и културен туризъм."

#Елена Шекерлетова #„Винер Цайтунг" #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »