Как брекзит би променил живота на българските студенти в Англия?

Как брекзит би променил живота на българските студенти в Англия?
Haskovo.NET
A A+ A++ A

Средно 6 хиляди българи на година избират да започнат да учат или да продължат висшето си образование във Великобритания, пише БТВ.

Как брекзит би променил живота им?

„Възможно е много европейски студенти да трябва да напуснат страната, не заради правителствената политика, но заради факта че няма да има толкова работни места”, коментира Янис Караянис, председател на финансовото общество в топ университета „Куин Мери”.

Притеснения има и у преподавателите. Ели Гатева води курсове по европейски науки. „Важно е какви ще са правата и възможностите ми за реализация, така че не бих изключила възможност да помисля за други по-добри опции”, споделя тя.

България е на девето място по брой на студенти от ЕС в Обединеното Кралство. Брекзит няма да е единственото предизвикателство пред университетите – обсъжда се промяна, с която да падне таванът на таксите на таксите, който в момента за бакалаври е 9 хиляди паунда на година.

Очакванията все пак са при отпадане на възможностите за кредитиране на студентите от ЕС, много от вузовете да отворят фондове за стипендии.

Великобритания продължава да бъде водеща дестинация за висше образование и тази година. Холандия е другата европейска държава, към която се насочват нашите студенти.

#българи #обучение #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"