Лавров: ЕС трябва да запази мира между Сърбия и Косово

Лавров: ЕС трябва да запази мира между Сърбия и Косово
Източник: www.eu2008.si
A A+ A++ A

На годишната си пресконференция руският външен министър Сергей Лавров каза, че не бива етнически албански сили в Косово да присъстват в населените със сърби райони в северната част на Косово. Всички разбират, каза той, че не трябва да се допуска избухване на въоръжен конфликт на Балканите, предава БНР.

"Що се отнася до влака Белград - Косовска Митровица, веднага след тези събития ми се обади сръбският външен министър Ивица Дачич и анализирахме какво всъщност се е случило. Мога да кажа само едно - ЕС трябва да успокои тази ситуация и да направи така, че да се спазват споразуменията между Белград и Прищина, постигнати с посредничеството на Брюксел", заяви Лавров. Руският първи дипломат посочи, че съгласно тези споразумения свободата на движение на хора не трябва да се ограничава и в Северно Косово, където живеят сърби, не трябва да има присъствие на албански силови структури, пише 24 часа.

"Смятам, че в този случай бяха нарушени поне няколко от тези договорености, които бяха постигнати в Брюксел, заяви руският министър. Надявам се, че този път всички разбират необходимостта да се избегне въоръжен конфликт, изтъкна той. По повод на обстановката в Босна и Херцеговина Сергей Лавров отбеляза, че Русия неведнъж е напомняла на западните си партньори, че вече става неприлично в Босна и Херцеговина, която се смята за независима държава, да се запазва апаратът на така наречения "върховен представител", който има правата на генерал-губернатор и може да наложи на трите съставни народа всякакви решения. Това предизвиква раздразнение, обясни още той.

Министър Лавров заяви, че е необходимо да се спазват Дейтънските споразумения за Босна и Херцеговина, които поставиха край в средата на 90-те години на кървавия граждански конфликт.

#Сирия #Германия #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »