Гърците зареждат с най-скъпия бензин в ЕС

Гърците зареждат с най-скъпия бензин в ЕС
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

Гърция е след Италия и Холандия с най-скъп бензин в ЕС. Това стана, след като от началото на годината Атина обложи горивата със специален данък върху потреблението, съобщава изданието Нюз.ин, цитирано от БТА.

По данни на Европейската комисия за цените на дребно на течните горива средната цена на бензина в Гърция е 1,545 евро за литър и по този показател страната е с най-скъпо гориво сред 28-те. Цената в Гърция е значително по-висока от средната за Съюза, която е 1,379 евро. Преди Гърция са единствено Италия, където бензинът струва 1,550 евро за литър, и Холандия - с цена 1,573 евро за литър, пише 24 часа.

На някои места в Гърция обаче бензинът е още по-скъп. Така например, в областта Ираклион на остров Крит бензинът се продава на цена 1,604 евро, на Додеканезите - 1,689 евро, а на Цикладските острови - 1,759 евро за литър. От началото на годината в Гърция скочи също и дизеловото гориво, а повишението е със 7,9 на сто. До 30 декември литър дизелово гориво в Гърция вървеше по 1,186 евро за литър, а след като бе обложено с новия данък, то се продава за 1,280 евро за литър.


#Атина #Гърция #Европейската комисия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"