Президентът на Косово: Заплахите от Сърбия са неприемливи

Президентът на Косово: Заплахите от Сърбия са неприемливи
Източник: TCH Press
A A+ A++ A

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че военните заплахи са неприемливи в момент, когато Косово е заинтересовано от нормализиране на отношенията (със Сърбия), предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Тачи направи този коментар, след като президентът на Сърбия Томислав Николич заяви вчера, че е готов да изпрати армия в Косово. В съобщение във Фейсбук президентът на Косово Хашим Тачи изрази задоволство от факта, че косовските власти са избегнали политическо напрежение и са запазили сигурността в региона като са спрели незаконен и пропаганден влак да влезе в Косово. Тачи отбелязва, че за съжаление Белград продължава с неприемливата кампания на постоянни провокации. В събота вечерта сръбски влак, пътуващ за първи път от 18 години насам от Белград директно за град Косовска Митровица в Косово, бе спрян на сръбска територия преди да премине границата, пише 24 часа.

Рано вчера влакът се върна в Белград, а пътниците бяха извозени до Косово с автобуси. Влакът е боядисан в цветовете на сръбското знаме, на него има надпис "Косово е Сърбия" на 20 езика, а отвътре е украсен с изображения от сръбски църкви, манастири и средновековни градове. Представители на Косово определиха опита за установяване на директната железопътна връзка като агресивно нарушение на косовския суверенитет. Сърбия не признава независимостта на Косово и не поиска разрешение за преминаването на влака. Т

ой бе спрян с нареждане на сръбския премиер Александър Вучич след съобщения, че етнически албанци от Косово са опитали да минират железопътната линия. Косовската полиция отхвърли остро обвиненията и заяви, че е проверила релсите, без да открие експлозиви. Сърбия обвини вчера лидерите на Косово, че "искат война" и предупреди, че ще защитава "всяка педя от своята територия", включително бившата си област.


#Хашим Тачи #Косово #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници