Плевнелиев: Терористичните атаки до нашите граници ни карат да бъдем бдителни и отговорни

Плевнелиев: Терористичните атаки до нашите граници ни карат да бъдем бдителни и отговорни
Източник: Frognews.bg
A A+ A++ A

На тържествена церемония държавният глава Росен Плевнелиев удостои с висше офицерско звание и награди с висши държавни отличия военнослужещи от Въоръжените сили, съобщиха от прессекретариата на президента, пише 24 часа.

Генерал Константин Попов беше награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключително големите му заслуги за развитието на Българската армия, а бригаден генерал Боян Ставрев - с орден „За военна заслуга“ първа степен за особения му принос за развитието на Българската армия. Президентът удостои полковник Иван Ортомаров с висше офицерско звание „бригаден генерал”.

„Искам да изразя личната си признателност. Работих с вас, научих много от вас, заедно бяхме добър екип и постигнахме много. В последните години действахме коректно, като посочвахме проблемите на Българската армия, за да ги решим“, заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев. В изказването си на церемонията държавният глава призова Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 да се изпълни бързо и отговорно. Росен Плевнелиев подчерта, че страната ни ще продължи да бъде доверен партньор и достоен член на НАТО.

„България няма как да бъде изолирана от негативните процеси, които протичат в целия свят. Рекордният брой кризи, бежанци, терористични атаки, заплахи в близост до нашите граници ни карат да бъдем бдителни, да действаме на високи обороти, да бъдем отговорни“, категоричен беше държавният глава. От името на наградените офицери генерал Константин Попов благодари за получените висши държавни отличия и звание и отбеляза, че това са отличия за българското офицерство – за тези, които са символ на морал, чест, достойнство, които поставят общите интереси над личните.

„Мисля, че работихме изключително интензивно, особено през последната година и беше постигнато немалко“, отбеляза генерал Попов и припомни участието на Българската армия и Въоръжените сили в мисиите и операциите по ликвидиране на бедствия, по търсене и спасяване, по подготовка и тренировки за противодействие на тероризма, както и охраната на границата. „Най-важното, което се случи през тази година бе това, че българското общество, политическият елит разбра, че България все повече има нужда от силна и боеспособна армия“, каза още в словото си генерал Попов.


#Росен Плевнелиев #НАТО #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино