AP: Национализмът на Льо Пен стана привлекателен за избирателите

AP: Национализмът на Льо Пен стана привлекателен за избирателите
Източник: Dir.bg
A A+ A++ A

Според представата на крайнодясната водачка Марин льо Пен Франция трябва сама да си е господар и да не се занимава с глобализационни проблеми, да не членува в Европейския съюз и границите й да не са отворени, пише в свой коментар Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Франция ще се присъедини към САЩ и Русия в глобалната борба срещу ислямистките екстремисти. Джобовете на френските граждани ще са пълни не с евро, а с франкове. Границите ще са толкова сигурни, че незаконната имиграция повече няма да подхранва страховете от терористични атаки и да източва средства от държавните каси. Това виждане става все по-привлекателно за избирателите, които някога се чувстваха отблъснати от имиджа на антиимигрантската партия на Льо Пен като храм на расисти и антисемити. То превърна Льо Пен във водещ кандидат за президентските избори във Франция напролет, пише 24 часа.

Поредицата кървави екстремистки нападения, безработицата от 10 процента и разочарованието от традиционните политици във Франция помогнаха на партията, която Марин льо Пен положи усилия да реформира, да се превърне в потенциално жизнеспособна алтернатива. Според ранните допитвания Марин льо Пен ще е един от двамата основни претенденти за президентския пост. Другият е бившият премиер Франсоа Фийон - консерватор, който смята да съкрати броя на държавните служители и да ореже финансираното от държавата здравеопазване - неприкосновена зона според Льо Пен, лозунгът на чиято кампания гласи "В името на народа". Льо Пен смята, че шансът й за победа се увеличава след решението на Великобритания да напусне ЕС и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Убедена в победата си, тя заявява, че "ще" промени Франция.

"Тази страница от историята на света е на път да бъде затворена. Ще върнем на страните обоснования протекционизъм, икономическия и културния патриотизъм", каза Льо Пен. Вчера Марин льо Пен се появи в "Тръмп тауър" в Ню Йорк. Видяна била да пие кафе в заведение в сградата, което породи спекулации, че се опитва да се свърже с новоизбрания президент. В графика му обаче нямало записана подобна среща. Подобно на Тръмп, 48-годишната Льо Пен, майка на три деца и юрист по образование, предвижда подобряване на отношенията с Русия, която тя и други висши представители на партия "Национален фронт" посетиха.

Льо Пен обаче отива по-далеч. "Искам да се създаде съюз между Франция, САЩ и Русия за справяне с ислямския фундаментализъм, тъй като той е колосална опасност, надвиснала над демокрациите ни", каза тя тази седмица. "Тероризмът е пистолет в ръцете на престъпници", добави тя и подчерта, че единствено съюз би могъл да го надвие. Според Льо Пен и поддръжниците й "масираната имиграция", особено от мюсюлманска Северна Африка, измества френската цивилизация и е в основата на много от съвременните беди на Франция. Мантрата на митингите на Националния фронт е "Ние сме си у дома". Льо Пен твърди, че няма проблем с последователите на исляма, но иска хората, които изповядват радикални политически идеи под маската на религията, да бъдат съдени и експулсирани преди да са наложили във Франция ислямския закон - шериата.

Традиционното мюсюлманско облекло, което мнозина във Франция смятат за път към радикализация, може да изчезне от общественото полезрение, ако Льо Пен спечели президентския пост. Вторият човек в йерархията на НФ, Флориан Филипо, казва, че платформата на Льо Пен призовава да се разшири обхвата на закон от 2004 г., забраняващ демонстративни религиозни символи като мюсюлманските забрадки във френските училища, така че забраната да се отнася и за френските улици. Марин Льо Пен пое ръководството на Националния фронт през 2011 г. от баща си, съоснователя на формацията Жан-Мари льо Пен. Подетото от нея преобразяване на партията включи и отстраняването на баща й от нея. Членството в партията му беше отнето миналата година, след като той неколкократно повтори свои антисемитски изказвания, заради които получи и съдебна присъда.

Само че лозунгът "Франция на първо място", въведен от Льо Пен старши през 1985 г., продължава да живее и при дъщеря му. Новопристигащите във Франция ще трябва няколко години да правят редовни вноски, преди да добият право на безплатно образование и здравеопазване. Льо Пен заяви, че според нея социалните придобивки са примамка за имигранти. Изявление на Националния фронт този месец свърза липсата на подслон за френските бездомници с "масирания приток на мигранти". Нона Майер, водещ експерт и познавач на партията, каза, че Льо Пен е извършила половинчата промяна в НФ, като го е отървала от някогашния антисемитски имидж, но го е превърнала във враг исляма. "Дълбоко в същността на партията на Марин льо Пен има нещо наистина несъвместимо с демократичните ценности. Това е идеята, че жилищата, социалните придобивки, семейните надбавки и работните места са територия, запазена за французите", казва тя.

Льо Пен енергично отхвърля етикета "екстремистка" и гордо нарича себе си "патриот". Думите "демокрация" и "демократичен" рядко се чуват от устата й. Обкръжението й обаче включва някогашни членове на крайнодясно движение, станало известно с насилието си. Бившият лидер на ултраконсервативния "Блок идантитер" ("Блок на идентичността") в Ница Филип Вардон се присъедини към Националния фронт и бързо си спечели ролята на съветник. Под ръководството на Марин льо Пен Националният фронт се превърна в големия победител на изборите за Европейски парламент във Франция през 2014 г., като спечели повече места от всяка друга френска партия. Льо Пен обаче иска премахване на 28-членния Евросъюз, твърдейки, че е отнел националния суверенитет, и отказ от единната валута, която описва като "забит в гърдите нож" за страните, унищожаващ икономиките им. Формулата й за излизане от ЕС е много проста: опит незабавно да се договори възстановяване на границите, националната валута и "икономика на патриотизма" за защита на френските работни места и индустрията и да се даде възможност на французите да приемат закони, които да не бъдат подменяни с директиви от Брюксел.

(Ако бъде избрана за президент), шест месеца след като поеме властта, тя ще свика референдум и ще препоръча оставане в "нова Европа", ако преговорите са ползотворни, или напускане по примера на Великобритания. "Програмата ми не може да бъде изпълнена, ако останем подчинени на европейски диктат. Очаквам голямото завръщане на национализма", заяви тя. Очаква се Льо Пен да представи пълната си президентска програма на конгреса на 4 и 5 февруари, с който ще започне предизборната й кампания. Партийната лидерка обаче зададе тона още в новогодишното си приветствие - с "пожелание за битка" за разгром на политическите противници, които тя твърди, че представляват интересите на банките, финансовите среди и медиите.

#Марин Льо Пен #САЩ #Русия #Франция #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »