Анализатори: По време на криза инвестирайте в злато

Анализатори: По време на криза инвестирайте в злато
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Инвестиция в злато може да застрахова парите на хората от криза като тази през 2008 година. Когато има рязка промяна в цената на златото нагоре, което е индикация за финансова криза, е вече твърде късно, за да се инвестира в него, казва финансовият анализатор Димо Стефанов. Съществува въпросът обаче къде да се съхранява златото, предаде БНТ.

Повечето хора, които инвестират в злато, инвестират, за да се застраховат срещу евентуален крах на финансовата система, каза пред БГНЕС финансовият анализатор от Tavex Gold & Exchange Димо Стефанов. Става дума за инвестиции във физическо злато, защото има разлика между това да инвестирате в инвестиционен продукт и да инвестирате в т.нар. хартиено злато, т.е. дериват. Между физическото злато и дериватите има съществена разлика както в цената, така и в рисковете, които поемате, когато инвестирате. Физическото злато е по-скоро за съхранение на стойността.

В исторически план кризите се създават от централните банки, когато има инфлация, т.е. печатане на пари, тези пари отиват в типове активи като акции, облигации и недвижими имоти. Когато дойде кризата, е много по-вероятно цената на златото да расте нагоре, а цените на имотите да падат, но това не винаги е така. Това, което се наблюдава при последните кризи е, че реално се надуват „имотни балони” и когато кризата наистина дойде, т.е. всички хора, които са взели ипотечен кредит не могат да си покрият кредита, този балон се пука.

Стефанов е категоричен, че от последната финансова криза не сме научили нищо. Причината не е само използването на деривати, а и политиката на централните банки, които печатат много пари, за да стабилизира пазара на акции, облигации и този пазар да бъде винаги във възходящ тренд. Това обаче не е възможно да бъде винаги така. През 2008 г., когато настъпи последната голяма криза, банките решиха да се борят със същите средства, с които предизвикаха кризата и така само задълбочиха проблема, обясни той.

Инвестиция в злато може да застрахова парите на хората от криза като тази през 2008 година. Когато има рязка промяна в цената на златото нагоре, което е индикация за финансова криза, е вече твърде късно, за да се инвестира в него.

Дали златото е подходящо за дългосрочна инвестиция зависи от това какъв е моментът. Трябва да се прецени внимателно каква е икономическата ситуация. Ако има опасност да се случи нещо лошо с банковата система, то моментът е подходящ. Ако се прецени, че времената са нормални и нивата на лихвените проценти са нормални, както и че няма сериозни дисбаланси в икономиката, тогава може би е по-добре инвеститорите да се ориентират към нещо друго, защото обикновено когато цената на златото расте, това означава, че всичко останали сектори в икономиката куцат.

Всичко зависи от субективната оценка за състоянието на икономиката на всеки инвеститор. Цената на златото спрямо всички останали реални стоки в икономиката, запазва стойността си. В сравнение с всички останали валути, които губят стойността си във времето, стойността на златото остава постоянна. Дори ако се погледне съвременната политика на повечето централни банки, повечето големи банки в света имат за цел да поддържат 2% инфлация.

Много е трудно да се отговори на въпроса къде и как да се съхранява злато. Вариантите не са много. Има вариант да се съхранява в банков или частен сейф. Съхранявайки злато в банков сейф, обикновено рискът е по-малък, но проблемът е, че когато ни потрябва има голяма вероятност да има банкова ваканция и да не можете да го вземете. Тези ваканции се появяват, точно във време на криза. Това се е случвало и в България, драстичен случай с банкови ваканции имаше и в Кипър и Исландия, в Гърция. В този случай не можем да си изтеглим парите от банката, а физическото злато, което имаме не можем да го ползваме в момент, когато ни трябва

Частните трезори са несигурни, но пък може да имате достъп до него непрекъснато. Изборът е субективен, защото частните трезори често стават обект на обири.

Съществува и въпросът в коя държава да се съхранява златото, защото има държави, където е било конфискувано физическото злато или се забранява търгуването с него при кризи. През 1933 г. е имало конфискация на злато в САЩ. Освен това там до началото на 80-те години на ХХ век, гражданите на страната не са имали право да търгуват със злато. Това води и до възможността да се съхранява златото в друга държава или да се диверсифицират местата на съхранение.

Всяка банка предлага монети с колекционерска и с инвестиционна цел. Основната разлика между тях е в цената. Купувайки монета с инвестиционна цел, взимате монета, която се търгува на цена, близка до борсовата, а купувайки монета, която освен инвестиционна цел има и нумизматична стойност, вече минавате на друг пазар, чиито премии са по-високи, т.е. маржът купува-продава е много по-голям на тези монети, отколкото при инвестиционните.

Ако някой иска да инвестира в инвестиционно злато, първо трябва да реши каква сума е склонен да инвестира, след това какви продукти да си закупи - това означава да определи каква ликвидност му трябва, колко дълго време иска да съхранява златото, къде ще го съхранява. Трябва да се даде отговор на всички тези въпроси, преди да се предприеме такава инвестиция.

Освен това инвестицията във физическо златно не е за всеки - човек трябва да е сигурен, че прави правилна стъпка.

Инвестицията в злато не е тип спекулативна инвестиция, т.е. няма да забогатеете за два дни или година. Това е инвестиция с цел застраховка, съхраняване на стойността и това е важно да се разбере от хората - няма смисъл, ако искате да спекулирате с цената, т.е. да печелите от покупка и продажба, да се занимавате със злато, защото то се търгува на по-широки маржове, отколкото хартиеното злато.

#злато #криза #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"