Политолог: Няма заплаха от разпадане на ЕС

Политолог: Няма заплаха от разпадане на ЕС
Източник: БНР
A A+ A++ A

Не виждам ситуацията в света да се намира на границата на някакъв апокалипсис, на световен сблъсък, в който отново ще се постави под съмнение мястото на България. Това каза политологът проф. Георги Карасимеонов по повод изявлението на предизента Плевнелиев днес, предаде БНР.

"За разпадане на ЕС или преконфигурация на света в някаква нова насока, аз лично не виждам такива заплахи", коментира Карасимеонов. След ситуацията около Крим и напрежението в Украйна, нещата са сложни и в Западната политическа мисъл има две тенденции, коментира Карасимеонов. Едната вижда в Русия „някакъв враг“ и „едно  възстановяване на тези амбиции на старата комунистическа Русия или на Царската империя за преразпределение на света“. Втората позиция е, че преговорите с Русия не бива да се прекъсват.

"Русия не е само Путин. В самата Русия има сили, особено в либералния лагер, които са заинтересовани от мирно развитие на нещата със Запада.  Че Русия е икономическо джудже не е точно казано, но тя трябва да се модернизира, да стане модерна икономическа държава и това не може да стане без развитието на връзките със Запада, без западни инвестиции. Така че и Русия не е тази, която сега е тръгнала да ни завладява отново и иска да провокира войни и сблъсъци. Нещата са много по-сложни", допълни той.

Експертът по политически ПР Арман Бабикян се съгласи с учения и допълни: Този сценарии, макар и заплашителен за България, не изглежда твърде реалистичен, защото разпределението обратно на света на два полюса е много далеч от реалността и то  по много обективни причини.

Русия е икономическо джудже на фона на това, което е представлявал Източния блок, аргументира се Бабикян.  

"Все пак, за да се случи това, от което се страхува президентът Плевнелиев, са необходими и ресурс! Разбира се, фактът, че Русия на Путин има по-агресивно поведение е очевиден за всички! България е страна, която е само на 900 километра от Русия, и, може би, опасенията му донякъде са реалистични. Но чак да се ходи на барикади и да се налага да се защитава евроатлантическия избор насред софийските улици… Мисля, че президентът отиде малко далеч", допълни Бабикян.

Според Бабикян, Плевнелиев е можел да постъпи „по-ефективно“ в последните дни на мандата си. Той даде за пример президента на Хърватия, който е създал контакти с голяма част от съветниците на Тръмп. Подписите под писмо не могат да променят политиката на Вашингтон, убеден е той.

#Георги Карасимеонов #Плевнелиев #Русия #Арман Бабикян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »