Над 70 станаха жертвите на рекордните студове в Европа

Над 70 станаха жертвите на рекордните студове в Европа
Източник: Банкеръ
A A+ A++ A

Студ и сняг продължават да властват на Балканите. Броят на жертвите надхвърля 70. Отменени полети, затруднен трафик и рекордно ниски температури са измерени в почти цяла Източна Европа. В Гърция и Румъния обаче две истории на бедстващи хора завършиха с щастлив край, предаде БНТ.

Четиричленно семейство беше спасено, след като останало блокирано от снега на гръцкия остров Скопелос. В операцията се включиха гръцките военновъздушни сили с хеликоптер Супер пума. Други двама бедстващи хора също са спасени по въздух.

Румъния

Източната част на Румъния остава в плен на капризите на времето. Няколко души са обявени за издирване, а 21-годишен младеж, който изчезнал по време на снежна буря в Галати, е намерен жив в овчарска колиба. Букурещ е под дебела снежна покривка, а въпреки усилията за почистване на улиците, придвижването на хора и автомобили остава затруднено.

Албания

Най-малко 8 души са загинали в Албания, заради рекордно ниските температури. В курортните градчета в южната част на страната валя сняг за първи път от четвърт век насам. На много места в страната няма достъп до вода и електричество.

Сърбия

След 6 дни с минусови температури, снеговалежите в Сърбия спряха, а обстановката постепенно се нормализира. 13 общини остават в извънредно положение, а най-малко 1800 души са без водоснабдяване. Забранено е плаването по реките Тиса, Сава и Дунав, защото са замръзнали. Най-малко трима души са загинали заради студовете. Сред най-застрашените групи са бездомниците и бежанците. Обитателите на импровизиран бежански център до Белград се оплакаха, че нямат достатъчно храна, а за да се стоплят, се налага да палят огън вътре в помещенията.

#Балканите #Румъния #Албания #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"