Грузинците много скоро ще пътуват безвизово

Грузинците много скоро ще пътуват безвизово
http://vesti-ua.net/
A A+ A++ A

Грузинските граждани скоро ще могат да пътуват безвизово до държавите-членки на ЕС за краткосрочен престой. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент прие днес с голямо мнозинство (42 гласа от гласували общо 45 депутати) споразумението, договорено през декември между Парламента и Съвета. Това съобщиха от пресофиса на Мария Габриел, пише агенция Фокус.

Докладчик по въпроса и преговарящ от името на Европарламента е зам.-председателят на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ). Преди гласуването в ресорната комисия тя призова Съвета да ускори процедурата, тъй като по пътя си към визова либерализация Грузия постигна резултати далеч над изискванията, поставени от ЕС. Освен това е важно Съюзът да изпълни собствения си принцип за визова реципрочност - Грузия вече е освободила всички граждани на ЕС от изискването за притежаване на виза при краткосрочен престой до 90 дни. В случай, че впоследствие бъде нарушено някое от условията, довели до визовата либерализация, ЕС може да приложи ревизирания механизъм за суспендиране и въведе отново визов режим. 

“Грузия е стратегически партньор на ЕС в Източното съседство за укрепване на общата ни сигурност. Ето защо визовата либерализация и Споразумението за асоцииране са не само инструмент за доближаване на грузинските граждани до ценностите на ЕС и демократичните норми, но и възможност да направим ЕС едно по-сигурно място. Облекченият визов режим има потенциал да допринесе и за други конкретни ползи за европейските граждани чрез насърчаване на предприемачеството, стимулиране на туризма и задълбочаване на културните връзки“, коментира Мария Габриел. 
Следващата стъпка е гласуване на споразумението в пленарна зала на Европейския парламент. То ще влезе в сила след полагането на подписите от страна на Парламента и Съвета. 

#Грузия #пътуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?