Премахва ли Турция постът министър-председател?

Премахва ли Турция постът министър-председател?
YouTube
A A+ A++ A

Дебатът по конституционните промени, които трябва да превърнат Турция от парламентарна в президентска република, за което настоява настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, започна в парламента на 9 януари в силно напрегната атмосфера, информира в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БГНЕС.

Противопоставянето на проекта на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), който е подкрепен от Партията на националистическото движение (ПНД), дойде от социалдемократическата Народна републиканска партия (НРП). Фокусираната върху кюрдския проблем Народна демократична партия (НДП) също остро разкритикува проекта, който съсредоточава цялата изпълнителна власт в кабинета на президента и увеличава влиянието на изпълнителната власт над законодателната и съдебната. Въпреки това, протестирайки срещу продължаващия арест на редица от своите депутати, включително съпредседателите на НДП Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг, депутатите от партията избраха да не използват гласовете си в началния етап на обсъждането, пише Нова телевизия.

На първото четене в парламента беше решено дали трябва да се обсъжда цялата рамка, като в подкрепа на това гласуваха 338 депутати, а 134 бяха "против". Имайки предвид, че седем депутати от общо 133-та на НРП не присъстваха при гласуването, може да се каже, че всички депутати от НРП плюс петима от дисиденти от ПНД и двама независими депутати казаха "не" на промяната към президентска система.

Прагът за подаване на проекта на обсъждане на референдум е 330 гласа в 550-местния парламент. Сега парламентът ще обсъжда и гласува всеки от 21 параграфи на проекта и ако някой от тях получи под 330 гласа в подкрепа, параграфът ще бъде изключен от пакета, дори и ако останалите получат най-малко 330 гласа.

ПНД има интересна позиция в този конституционен дебат. Нейният лидер Девлет Бахчели, който сега силно подкрепя проекта, беше яростен противник на идеята за президентска система и на президент, на когото да бъде запазена позицията на председател на партия. В обръщение към групата на ПНД в парламента преди почти една година, Бахчели попита дали Ердоган "ще иска да бъде следващия цар", ако бъде избран за партиен ръководител-президент. "Изгрява нов Путин и превзема Турция стъпка по стъпка", каза Бахчели.

В своята реч в парламента във вторник премиерът Бинали Йълдъръм изрази благодарност към Бахчели за подкрепата на предложението.

Междувременно бившият лидер на НРП Дениз Байкал в силна реч срещу проекта каза, че това официално би превърнало Турция в "партийна държава". Той допълни, че президентът ще има повече пълномощия от тези, които е имал Мустафа Кемал Ататюрк по време на Войната за независимост преди повече от век, или Башар Асад в Сирия днес. Байкал призова депутатите от ПСР и НДП да гласуват против проекта, "ако искат да защитят своето достойнство и чест", тъй като, ако проектът бъде одобрен, парламентът ще загуби голяма част от функциите си.

Една от основните теми на дебата беше премахването на кабинета на министър-председателя, което е предвидено в промените на Конституцията. Предвижда се президентът да стане шеф на кабинета, ако промяната бъде одобрена.

"Моята позиция не е толкова важна", каза Йълдъръм в отговор на критиките и подигравките на депутатите от НРП. "Не трябва да има двама капитани на кораба", добави той, отбелязвайки, че той не би имал проблем да стане последния премиер и ,може би, да стане първият заместник-президент.

Ако конституцията бъде одобрена турската административна система няма да има министър-председател за първи път от векове, включително по време на султаната на Османската династия.

Ако длъжността на министър-председателя бъде премахната, то началникът на Генералния щаб като началник на армията вече няма да бъде подчинен на премиера, а директно на президента като върховен главнокомандващ. Ако това не е достатъчно, президентът също така ще има правото да бъде председател на партията си и да може да назначава мнозинството от съдиите във Върховния съд на Турция. 

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »