В Кърджали назрява конфликт заради джамиите

В Кърджали назрява конфликт заради джамиите
Регионалната здравна инспекция, която осъществява мониторинга и контрола на шума в населените места, е наложила санкции спрямо джамийското настоятелство заради прекомерния шум от минаретата. Снимка: "Дарик"
A A+ A++ A

Граждани на Кърджали са подали жалби заради силния шум от молитвите от минаретата на джамиите в града, мюсюлманските духовници пък настояват, че това е посегателство на свободата на вероизповеданието.

„Мюсюлманските духовници в Кърджали стягат протести пред областната управа заради посегателството върху свободата на упражняване на вероизповеданието," заяви местният мюфтия Бейхан Мехмед, цитиран от БГНЕС.

Регионалната здравна инспекция, която осъществява мониторинга и контрола на шума в населените места, е наложила санкции спрямо джамийското настоятелство заради прекомерния шум от минаретата.

Това е станало след няколко жалби, внесени в областната администрация от живеещите в районите на централната джамия и на молитвения дом в квартал "Прилепци", както и след намесата на областния управител Иванка Таушанова.

На пресконференция в понеделник, 11 юни, тя подчерта, че администрацията й и тя самата не могат да бъдат страна в казуса и е прехвърлила ангажимента за контрол на РЗИ.

По-късно от здравната инспекция разпространиха съобщение, в което се посочва, че "във връзка с подавани нееднократно жалби от граждани по повод на шума от високоговорителите на джамиите в гр. Кърджали, специалисти измериха еквивалентните шумови нива на територията около джамиите и установиха, че измерените нива надвишават граничните стойности на шума от 10 до 20 децибела".

Освен това е издадено и предписание за спазване на нормативните изисквания, проведен е и работен разговор на директора на РЗИ доц. д-р Стайкова с районния мюфтия г-н Бейхан Мехмед, се казва още в съобщението.

След предписанието от РЗИ шумовата обстановка се нормализира, но тъй като в последно време отново се установи увеличаване на шумовите нива около джамиите, т.е. предписанието беше нарушено, се пристъпи към съставяне на актове за административни нарушения на председателите на джамийските настоятелства в Кърджали и в квартал "Прилепци", обясниха от инспекцията.

"Няма закон, който да третира шумовете по време на езан, има само текстове за обществения шум. Религията ни изисква призивите към Всевишния да се чуват от вярващите и надалеко. Около църквите в Кърджали живеят хиляди мюсюлмани, но до момента никой се е оплакал от звъна на камбаните или от озвучените служби," заяви районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Той е получил покана от областния управител Таушанова за извънредна среща при нея с участието и на здравните инспектори.

Поради служебната му заетост разговорите няма да се състоят утре, а най-вероятно в сряда. Междувременно духовникът се е консултирал с колегите си от цялата област, които са изразили готовност за протести пред областната управа.

"Надявам се да се решим казуса, без да стигаме до протести. Иначе всички се гордеем, че Кърджали е град на толерантността, но тя е двустранен процес. Не мога да повярвам, че точно в този град някой забранява свободното упражняване на вероизповеданието," посочи мюфтията.

Според Таушанова жалбите срещу молитвите от минаретата са постъпвали при нея още от началото на мандата й през 2009 година и били много. Замерванията на експертите през 2012 г. регистрирали 78,7 децибела при допустими 60.

"Не съм обявила война на никого, още по-малко на една религиозна институция," подчерта Таушанова.

Първият сигнал е бил внесен в областната управа още на 2 септември 2009 г., а последният - през януари т.г. След замерванията и предписанията от РЗИ настанало спокойствие откъм минаретата, но през април гражданите отново се разбунтували.

#жалби #молитви #Бейхан Мехмед #мюфтия #Кърджали #Регионалната здравна инспекция #РЗИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници