Одобриха офис за Плевнелиев в „София тех парк“

Одобриха офис за Плевнелиев в „София тех парк“
Източник: Frognews.bg
A A+ A++ A

Правителството даде съгласието си да бъде учредено безсрочно право на безвъзмездно ползване от президента Росен Плевнелиев на офис за извършване на обществена дейност, съобщиха от МС след днешното заседание на кабинета, пише Труд.

Офисът от 192 кв. м се намира на столичния бул. „Цариградско шосе” №111 ж. На №111 б е любимият на отиващия си президент държавен проект – София тех парк.

С решението се изпълнява ангажимент на държавата, предвиден в чл. 4 от Закона за някои права на лицата, които са били президенти на Република България, напомнят от МС.

Според цитираната разпоредба на бивш президент се учредява по негово искане безсрочно право на безвъзмездно ползване върху недвижим имот – частна държавна собственост – до 200 кв. м, в посочен от него областен град за извършване на обществена дейност.

Другите права за бившите държавни глави по закон са пожизнено месечно възнаграждение в размер 60 на сто от основното месечно възнаграждение на действащия президент за съответния месец, лична охрана и специализиран транспорт, осигурени от НСО, за срок до една година след изтичането на мандата и право на специализиран транспорт от службата за охрана след това, 30 000 лв. годишно за издръжка на офиса, пари за заплата и осигуровки на един сътрудник и еднократни 20 000 лв. за закупуване на техническо офис оборудване.

Правата се губят, ако бившият президент е избран за народен представител, конституционен съдия, назначен за съдия, прокурор, следовател или назначен по служебно или трудово правоотношение. При отпадане на такива обстоятелства се възстановяват.

#Росен Плевнелиев #НСО #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »