Избраха нов председател на БАН

Избраха нов председател на БАН
Новоизбраният председател ще заеме поста на 19 юни, когато свършва 4-годишният мандат на акад. Никола Съботинов. Снимка: eurosofia.eu
A A+ A++ A

Академик Стефан Додунеков беше избран за нов председател на БАН.

Това стана, след като той получи подкрепата на 68 от членовете на Общото събрание на академията, предаде Дарик.

За поста се състезаваха трима претенденти: Александър Петров, Андон Косев и Стефан Додунеков.

Новоизбраният председател ще заеме поста на 19 юни, когато свършва 4-годишният мандат на акад. Никола Съботинов.

Акад. Додунеков е директор на Института по математика и информатика на БАН. Той е и председател на Управителния съвет на Съюза на математиците в България. Роден е през 1945 г. в Килифарево.

Завършил е „Математика“ в Софийския университет през 1968 година. От 1986 г. е доктор на математическите науки, а от 2008 г. - академик. Има над 35 години преподавателска дейност в български и в чужди университети.

Написал е три книги и 12 учебници и учебни пособия по математика за средните училища. Участвал е в комисиите към министерството на образованието за разработване на програмите по математика в училище.

Четиригодишната програма на акад. Додунеков за управлението на БАН обхваща 44 страници. В нея той подробно описва структурата на академията, възможностите й за участие в оперативните програми на ЕС, както и своите приоритети.

Според отчетния доклад на БАН за 2011 г. в академията работят 3053 учени, от които десет академици, 18 член-кореспонденти, 292 професори и 1162 доценти, пише акад. Стефан Додунеков. В програмата си той заявява, че в БАН трябва да се създаде „система за публична научно-популярна информация от агенционен тип - своебразна „Научна БТА“.

По думите му тази система ще предлага със свободен достъп „ежедневна лента от кратки анотации“ за това, което правят институтите и учените. Подробните научни съобщения ще са достъпни с абонамент, уточнява математикът.

Според него постоянни абонати на тази „научна агенция“ биха могли да бъдат телевизиите, вестниците, държавни институции, дипломатически представителства, частни компании.

#БАН #председател на БАН #акад. Никола Съботинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"