Нова теория! Луната може да е съставена от други малки луни

Нова теория! Луната може да е съставена от други малки луни
Universe Today
A A+ A++ A

Според нова теория нашата луна може би не е една, а са много, пише вестник The Independent. Небесното тялото, което обикаля около Земята може всъщност да е резултат от серия от космически сблъсъци. Те може да са създали много малки луни, които след това заедно да са се слели в една голяма, която ние познаваме и виждаме всяка нощ. 

До момента много учени са мислили, че при един голям сблъсък една част от Земята се е отделила в пространството и се е превърнала в луната. Израелски учени обаче предполагат, че е имало много малки сблъсъци, които са създали мини-луни. Милиони години са били необходими на тези малки луни да се слеят, за да образуват една голяма. 

Изследователите са извършили почти хиляда компютърни симулации и са изчислили, че около 20 сблъсъка са билидостатъчни. Според тях това обяснява защо луната изглежда е съставена само от земен материал, а не от някоя друга планета. 

„Нашият модел предполага, че древната Земя е имала няколко луни, като всяка от тях е била формирана при различен сблъсък с прото-Земята,“ заяви един от авторите на теорията.

#Луна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"