Шест пъти е нарастало потреблението на риба по света между 1960 и 2010 г.

Шест пъти е нарастало потреблението на риба по света между 1960 и 2010 г.
bg.gutbilder.com
A A+ A++ A

Потреблението на риба в световен мащаб е нараснало около шест пъти между 1960 и 2010 г. В момента запасите в океана са на ръба на възможностите, отчете Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България, в ефира на bTV.

Тя се позова на изследване на WWF Германия и Университета в Кил, което за пръв път изчислява дали през 2050 г. рибните запаси на планетата ще са в състояние да изхранят нарастващото население на Земята. Освен заради ефекта върху природата този въпрос е важен и от гледна точка на хранителната сигурност на човечеството.

Потребление на риба
Снимка: bTV

Рибата е ценна храна, важен източник на протеини. За около 3 млрд. души тя е ключов източник на протеини. Това са най-бедните общности, които живеят по крайбрежията на развиващите се страни, каза Кавръкова.

Световната здравна организация е изчислила, че необходимото количество риба на човек на година е около 11 – 12 кг. Има тенденция обаче богатите, развити страни да консумират много повече от това.

Потребление на риба
Снимка: bTV

Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морска храна в света, а по-голяма част от вноса произлиза от развиващите се страни.

Ако запасите продължат да намаляват, това ще се отрази най-тежко на най-бедните страни, които в най-висока степен зависят от морската храна.

#риба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »