Седмокласниците изкарали 161 пълни шестици на матурата по математика

Седмокласниците изкарали 161 пълни шестици на матурата по математика
Зрелостниците вече могат да проверяват резултатите си от матурите на сайта на МОМН с ЕГН и с входящ номер. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

161 пълни шестици по математика са изкарали седмокласници на изпита от Националното външно оценяване.

В двата модула по български език и литература (БЕЛ) след седми клас максималните 100 точки са изкарали петима ученици, обяви на пресконференция заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

На външното оценяване по БЕЛ в седми клас двойките са 581, а по математика - 1314. В изпита по български език и литература са участвали 55 012 седмокласници от страната, а по математика - 54 844.

Общият успех от двата модула по БЕЛ на седмокласниците за страната е Много добър 4,51, по математика е Добър 4,30.

През тази година за оценка Среден 3 скалата беше променена и вече започва от 18 точки, съобщиха от МОМН.

Образователните експерти припомниха, че през 2010 г. при националното външно оценяване в седми клас оценка Среден 3 се получаваше при 14 точки, а през 2011 г. - при 16 постигнати точки.

През тази година повече седмокласници са участвали във вторите модули от външното оценяване по БЕЛ и по математика - за написването на преразказ по разказа „Бабата, която хранеше котките“ от Деян Енев и за решаването на допълнителните задачи.

И през 2012 г. по постигнат среден успех от всички седмокласници по БЕЛ и по математика на първо място е София-град, следван от Габрово, Варна и Смолян.

На последно място по двата изпита са учениците в седми клас от Разград, като преди тях се нареждат регионите Силистра и Добрич.

Перник е на пето място по среден успех на седмокласниците по БЕЛ и по математика, но седмокласниците от града не са включени в данните за външното оценяване по чужди езици, тъй като заради земетресението много малко от учениците са участвали в него.

От МОМН отчетоха, че випускът на седмокласниците сега има по-ниски резултати от постигнатото при външното им оценяване в четвърти клас.

Това се дължало на спецификата на обучението в прогимназиалния етап – различни учители по предметите, учебното съдържание е по-сложно от това в четвърти клас, както и заради натрупани пропуски в знанията.

Милена Дамянова съобщи още, че резултатите от държавните зрелостни изпити за 12. клас от тази година са малко по-ниски от постигнатото на матурите през миналата година.

Тя уточни, че скалата за оценяване на матурите не е променена и остава същата като миналогодишната.

Зрелостниците вече могат да проверяват резултатите си от матурите на сайта на МОМН с ЕГН и с входящ номер, посочи Милена Дамянова.

#матура #математика #Национално външно оценяване #Милена Дамянова #БЕЛ #литература

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"