Игнатов: БАН изостава

Игнатов: БАН изостава
„Бюджетът на БАН е същият като миналата година“, каза министър Игнатов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бюджетът на Българската академия на науките не е по-малък от миналогодишния, но изглежда такъв заради заплатите.

„Бюджетът на БАН е същият като миналата година. Естествено, че тези пари не достигат – отиват във фонд работна заплата“, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по БНТ.

„Но това е делегиран бюджет и ръководството на БАН трябва да реши как да го разпредели. Цялата страна е в криза и всеки трябва да се разполага в своя бюджет. Премиерът обяви, че всеки стойностен проект ще бъде финансиран от бюджета. Новият президент Росен Плевнелиев направи първото си знаково посещение там и помоли да му се даде един тригодишен план за това как ще се развива академията, за да се подпомогне. Академията изостана в своето модернизиране през последните години“, каза Игнатов.

Според него акад. Съботинов е зависим от Общото събрание на БАН и не може да направи необходимите реформи.

„Симеон Дянков вижда какви са днешните пари в държавата, а бъдещият президент от позицията на своя мениджърски опит мисли за бъдещето. Има институти, които са ангажирани с проекти“, каза Игнатов и посочи млади учени, които работят успешно с чужди проекти. Министърът посочи, че бюджетът за образование е увеличен със 171 млн. лева и нещо. Той е 3,4% от БВП. Образованието е финансирано не по-малко от силовите министерства, каза той.

Колкото за повишаването на студентските такси, Игнатов отбеляза, че е крайно време студентите да се научат да идват на лекции. Диференцираната такса дава възможност на самите ректорски ръководства да се погрижат за студентите“, каза министърът. Както за добрите, така и за социално слабите. Той добави, че надали всички университети ще повишат таксата до ½, която да се плаща от студентите.

#Сергей Игнатов #министър #министърът на образованието #младежта и науката #БАН #Българска академия на науките #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници