204877 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6603| EUR 1.95583| GBP 2.29119|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Игнатов: БАН изостава

22 ноември 2011, вторник / 08:05; Коментари: 0
Send to Kindle
Игнатов: БАН изостава
„Бюджетът на БАН е същият като миналата година“, каза министър Игнатов. Снимка: БГНЕС

Бюджетът на Българската академия на науките не е по-малък от миналогодишния, но изглежда такъв заради заплатите.

„Бюджетът на БАН е същият като миналата година. Естествено, че тези пари не достигат – отиват във фонд работна заплата“, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по БНТ.

„Но това е делегиран бюджет и ръководството на БАН трябва да реши как да го разпредели. Цялата страна е в криза и всеки трябва да се разполага в своя бюджет. Премиерът обяви, че всеки стойностен проект ще бъде финансиран от бюджета. Новият президент Росен Плевнелиев направи първото си знаково посещение там и помоли да му се даде един тригодишен план за това как ще се развива академията, за да се подпомогне. Академията изостана в своето модернизиране през последните години“, каза Игнатов.

Според него акад. Съботинов е зависим от Общото събрание на БАН и не може да направи необходимите реформи.

„Симеон Дянков вижда какви са днешните пари в държавата, а бъдещият президент от позицията на своя мениджърски опит мисли за бъдещето. Има институти, които са ангажирани с проекти“, каза Игнатов и посочи млади учени, които работят успешно с чужди проекти. Министърът посочи, че бюджетът за образование е увеличен със 171 млн. лева и нещо. Той е 3,4% от БВП. Образованието е финансирано не по-малко от силовите министерства, каза той.

Колкото за повишаването на студентските такси, Игнатов отбеляза, че е крайно време студентите да се научат да идват на лекции. Диференцираната такса дава възможност на самите ректорски ръководства да се погрижат за студентите“, каза министърът. Както за добрите, така и за социално слабите. Той добави, че надали всички университети ще повишат таксата до ½, която да се плаща от студентите.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: