Стабилен ръст за индустриалното производство във Франция през ноември

Стабилен ръст за индустриалното производство във Франция през ноември
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

След два месеца на влошаване, френското индустриално производство отбеляза изненадващо солиден ръст през ноември 2016-а година, показват данни на официалната статистика Insee, предаде БНР.

Индустриалното производство във втората по сила икономика на еврозоната нарасна през единадесетия месец на миналата година с цели 2,2% спрямо октомври, когато то се понижи с 0,2% (низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,1%) и при прогноза на финансовите пазари за доста по-сдържано повишение с 0,6 на сто.

На годишна база френското индустриално производство отчете изненадващ ръст през ноември от 1,8% при очаквания за понижение с 0,2%, компенсирайки напълно спад с 1,8% месец по-рано.

Основен двигател за растежа е солидното повишение на промишленото производство с 2,3% на месечна база след негово понижение с 0,6% през октомври и прогноза за скромен растеж от 0,7 на сто. Спрямо ноември 2015-а година промишленото производство във Франция нарасна с 1,4%, заличавайки почти напълно неговия спад с 1,5% през октомври при прогноза за понижение с 0,2 на сто.

Производството на въглища и на петролните продукти в рафинериите на страната нарасна през ноември с цели 6,3%, на транспортно оборудване - с 3,4% и в минно-добивния сектор - с 1,5 на сто.

Междувременно, френското строителство се сви с 0,3%, но след негов ръст от 2% месец по-рано. За трите месеца до края на ноември промишленото производство в страната се повиши с 0,6%, докато индустриалното производство нарасна с 0,7 на сто.

Солидното повишение на производство подсказва, че френската икономика може да се ускори през последното тримесечие на миналата година след слабия летен и есенен период. Доста силните показатели също така подсказват, че индустриалното производство за цялата еврозона през ноември може да се окаже по-силно от очакваното, като данните ще бъдат оповестени от Евростат в четвъртък (12-ти януари).

#производство #ръст #показатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"